Kleurenfoto’s van de Groote Oorlog

Foto’s van de Groote Oorlog zijn steevast in zwart-wit. Of dat denken we toch. En hier en daar zijn er originele kleurenfoto’s te vinden. Zoals deze foto van Jules Gervais-Courtellement. De foto toont Franse soldaten die rusten in een bos. Het grappige is dat ik de foto in zwart-wit terugvond in een boek van de Duitse historicus Guido Knopp :”Der Erste Weltkrieg – die Bilanz in Bildern”. De foto dateert van september 1914 toen de Fransen en Engelsen de Duitsers in de slag aan de Marne tot staan wisten te brengen. Net op tijd, want in Parijs begonnen ze al te panikeren over de Duitse opmars. Na de slag aan de Marne waren er hoge Duitse officieren die de keizer probeerden te overhalen om de oorlog te beëindigen. In plaats daarvan ging hij nog 4 jaar door.

De uniformen van de Fransen zijn duidelijk van de beginperiode : donkerblauwe jas met rode broek, net zoals in de Frans-Pruisische oorlog van 1870. Die rode broek was veel te opvallend en daarom ging men later over naar een volledig hemelsblauw uniform. Datzelfde blauw zie je al bij de 2 soldaten vooraan rechts. En door de loopgravenoorlog ging men de kepie ook vervangen door een helm.

JulesGerVaisCourtellement01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.