1914

juni 1914

Zondag 28 juni : Gavrilo Prinzip pleegt een aanslag op de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand in Sarajevo.

juli 1914

Zaterdag 28 juli : Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog.

Zondag 29 juli : Rusland mobiliseert.

Dinsdag 31 juli : België mobiliseert.

augustus 1914

Zaterdag 1 augustus : Duitsland verklaart de oorlog aan Rusland. Frankrijk mobiliseert.

Zondag 2 augustus : Duitsland eist vrije doortocht door België. In het oosten vallen de Duitsers Polen binnen. De Russen vallen Oost-Pruisen binnen.

Maandag 3 augustus : België verwerpt de eis van Duitsland. Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk.

Dinsdag 4 augustus : Duitsland valt België binnen. Engeland verklaart Duitsland de oorlog en mobiliseert haar leger.

Woensdag 5 augustus : de Duitsers openen de aanval op de forten rond Luik.

Donderdag 6 augustus : Oostenrijk-Hongarije verklaart de oorlog aan Rusland.

Vrijdag 7 augustus : Frankrijk valt de Elzas binnen. Engelse troepen landen in Oostende, Calais, Duinkerken.

Zaterdag 8 augustus : Servië verklaart de oorlog aan Duitsland.

Woensdag 12 augustus : Engeland verklaart de oorlog aan Oostenrijk-Hongarije. In Halen houden Belgische infanteristen een aanval tegen van de Duitse cavalerie in de slag der zilveren helmen.

Donderdag 13 augustus : Oostenrijk valt Servië binnen.

Vrijdag 14 augustus – Maandag 24 augustus : de slag der grenzen. Fransen en Duitsers vechten in de Ardennen en ten noorden van Metz.  De Russen verslaan de Oostenrijkers in Sokal.

Maandag 17 augustus : Brussel wordt ontruimd. De Belgische regering vertrekt naar Antwerpen. De Russen verslaan de Duitsers in  Stalluponen in Oost-Pruisen.

Donderdag 20 augustus: de Duitsers bezetten Brussel. De Russen bezetten Gumbinnen in Pruisen. De Oostenrijkers trekken zich terug uit Servië na de slag om Jadar.

Vrijdag 21 augustus : de Duitsers vallen Zuid-Afrika binnen.

Zondag 23 augustus : de Britten trekken zich terug uit Mons. De Duitsers verlizen de slag om Frankenau in Pruisen. Japan verklaart Duitsland de oorlog.

Maandag 24 augustus : de Duitsers naderen Lille, noord-Frankrijk.

Dinsdag 25 augustus : de Duitsers houden lelijk huis in Leuven en branden een deel van de stad plat. De Oostenrijkers verslaan de Russen in Polen nabij Krasnik.  Oostenrijk-Hongarije verklaart Japan de oorlog.

Woensdag 26 augustus : slag bij Le Cateau, noord-Frankrijk. De Duitsers verslaan de Russen in de slag van Tannenberg (Pruisen). De slag van Lemberg (nu Lviv in Oekraïene) begint tussen Oostenrijk-Hongarije en Rusland.

Vrijdag 28 augustus : hoewel Duitsland België nooit formeel de oorlog heeft verklaard, doet Oostenrijk dit op deze dag wel. De Russen verslaan de Oostenrijkers in Lutzow (Galicië).

Zaterdag 29 augustus : de slag van Tannenberg eindigt met de terugtocht van de Russen.

Zondag 30 augustus : de Duitsers bezetten Amiens. Parijs wordt voor het eerst door Duitse piloten gebombardeerd. Na de terugtocht maken de Oostenrijkers zich klaar om Servië voor een tweede keer binnen te vallen.

september 1914

Dinsdag 1 september : de Russen trekken zich terug tot aan de Bug.

Woensdag 2 september : de Duitsers bombarderen Mechelen. Einde van de slag bij Lemberg (Lviv). De Oostenrijkers verliezen 130.000 soldaten. De Japanners belegeren de Duitsers in Tsing-Tau (China).

Donderdag 3 september : Parijs in staat van beleg. De Franse regering vertrekt naar Bordeaux. De Russen bezetten Lemberg (Lviv – Oekraïne).

Vrijdag 4 september : de Belgen steken dijken door en stoppen zo de Duitse opmars naar Antwerpen.

Zaterdag 5 september : Rheims en Pont-à-Mousson worden bezet door de Duitsers. Begin van de slag van de Marne. De Duitsers worden teruggedrongen. De stellingenoorlog begint. De Russen verslaan de Oostenrijkers in Tomashov (Wit-Rusland).

Zondag 6 september : de Serviërs vallen de Oostenrijkers aan in Syrmia. Ze worden gestopt voor Mitrovitsa.

Maandag 7 september : de tweede invasie van Servië begint. De Oostenrijkers steken de Drina over.

Dinsdag 8 september : De Russen bereiken de Karpaten en nemen Mikolajow in.

Woensdag 9 september : de Engelsen en Fransen dringen de Duitsers terug over de Marne.

Donderdag 10 september : De Duitsers trekken verder terug. Pont-à-Mousson is terug in handen van de Fransen. De Oostenrijkse generaal Dankl wordt door de Russen verslagen in Polen.

Vrijdag 11 september : de Fransen drijven de Duitsers verder weg van de Marne. De Russen rukken verder op in Galicië. De Serviërs en Oostenrijkers leveren slag in Krupani.

Zaterdag 12 september : de Belgen doen een uitval in Antwerpen en drijven de Duitsers terug. De Oostenrijkers worden verder teruggedreven door de Russen in Galicië. In Oost-Afrika lijden de Duitsers een nederlaag bij Kisi (Tanzania).

Zondag 13 september : de Fransen nemen Soissons en Amiens weer in. De Duitsers drijven de Belgen terug naar Antwerpen en leveren slag tussen Aarschot en Mechelen. De Russen verslaan de Oostenrijkers in Sredniki bij de rivier de Njemen. De Japanners controleren de spoorweg bij Tsing Tau.

Maandag 14 september : de Fransen heroveren Rheims. De slag bij de Aisne begint. De Serviers nemen Vishegrad (Bosnië) in. De Duitsers worden verslagen bij Raman’s Drift (Zuid-Afrika).

Dinsdag 15 september : de Duitsers beginnen een tegenoffensief aan de Aisne en bombarderen Soissons. De Russen en de Duitsers leveren slag een de rivier Njemen. De Serviërs dringen de Oostenrijkers terug over de rivier Drina en stoppen zo de tweede Oostenrijkse inval in Servië.

Donderdag 17 september : hevige gevechten rond Soissons.

Vrijdag 18 september : de Russen nemen Sandomiers (Polen) in.

Zondag 20 september : de Duitsers bombarderen Reims.

Donderdag 24 september : de Britten komen toe in Tsing Tau om de Japanners te helpen.

Vrijdag 25 september : de Duitsers drijven de Russen over de Njemen. Hindenburg krijgt de leiding van Duitse en Oostenrijkse troepen in Polen en Galicië. Reims wordt gebombardeerd.

Zondag 27 september : Mechelen valt. De Duitsers verschijnen voor Antwerpen.

Maandag 28 september : de Russen nemen Lodz (Polen) in en verslaan de Oostenrijkers in Galicië. Het proces tegen de moordenaars van aartshertog Franz Ferdinand begint.

Dinsdag 29 september : het bombardement van Antwerpen begint. De Duitsers nemen Ramskapelle in aan de Ijzer. De Belgen openen de sluizen van het kanaal. Turkije kiest de kant van de Duitsers in deze oorlog.

Woensdag 30 september : in Antwerpen wordt de waterleiding vernield. Slag tussen Fransen en Duitsers in Arras.

oktober 1914

Donderdag 1 oktober : het fort van Walem (Mechelen) valt. De Russen openen de slag van Augustovo. Turkije sluit de Dardanellen (verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee).

Vrijdag 2 oktober : de Duitsers bezetten Dendermonde. De Russen bezetten Mariampol in Oost-Pruisen.

Zaterdag 3 oktober : de Duitsers bezetten Ieper. De belegering van Antwerpen begint. De Duitsers en Oostenrijkers rukken op naar Warschau.

Zondag 4 oktober : de Duitsers rukken op richting zee : val van Lens, Komen, Poperinge, Bailleul. De Oostenrijkers drijven Serviërs en Montenegrijnen terug uit Sarajevo.

Maandag 5 oktober : Britse troepen komen aan in Antwerpen.

Dinsdag 6 oktober : Britse troepen ontschepen in Oostende en Zeebrugge. Russen wijken voor de Duitsers in Polen en Galicië. Duitsers nemen Lier in.

Woensdag 7 oktober : de geallieerden ontruimen Antwerpen. De Belgische regering verhuist naar Oostende. In Galicië trekken de Russen terug tot de San rivier.

Donderdag 8 oktober : de Japanners nemen de Prinz Heinrich heuvel over van de Duitsers.

Vrijdag 9 oktober : de Duitsers nemen Antwerpen in. De Russen winnen de slag van Augustovo in Oost-Pruisen. De slag van Ivangorod (Polen) begint. De geallieerden vallen Zeppelins aan in Dusseldorf.

Zaterdag 10 oktober : het laatste fort in Antwerpen geeft zich over. De Duitsers nemen Lodz (Polen) in.

Zondag 11 oktober : de slag om Vlaanderen begint. Er is een cavaleriegevecht in Hazebrouck (Frans-Vlaanderen). Parijs wordt gebombardeerd. In Polen en Galicië worden de Russen teruggedreven.

Maandag 12 oktober : de geallieerden ontruimen Oostende en Zeebrugge.

Dinsdag 13 oktober : de Engelsen bezetten Ieper. De Duitsers bezetten Lille en Gent. De Belgische regering zetelt voortaan in Le Havre, Frankrijk.

Woensdag 14 oktober : de Duitsers nemen Brugge in en Mlava (Oost-Pruisen). De Fransen bevrijden Bailleul.

Donderdag 15 oktober : de Duitsers nemen Oostende en Zeebrugge in. De eerste slag om Warschau begint.

Vrijdag 16 oktober : De geallieerden nemen Armentières in. De Belgen worden teruggedreven uit het bos van Houthulst. De slag van de IJzer begint met een Duitse aanval op Diksmuide. De Duitsers zijn tot op 7 kilometer van Warschau genaderd. De Japanners beginnen een aanval op de Duitse posities in Tsing Tau. Canadese troepen komen aan in Engeland.

Zondag 18 oktober : gevechten aan de Ijzer van Lombardsijde tot Keiem (Diksmuide). Roeselare valt in handen van de Duitsers na 3 dagen van gevechten.

Maandag 19 oktober : de eerste slag om Ieper begint. In Polen steken de Duitsers de Vistula over.

Dinsdag 20 oktober : de Duitsers nemen Poelcapelle in. In Polen blijven ze echter steken voor de poorten van Warschau. De Russen zetten een tegenaanval in.

Woensdag 21 oktober : een kritieke dag aan de Ijzer. Gevechten rond Duiksmuide en Arras. In Polen trekken de Duitsers terug voor Warschau. De Duitse troepen over de Vistula worden in de pan gehakt door de Russen.

Donderdag 22 oktober : gevechten rond Diksmuide. Bij Ieper nemen de Duitsers Langemarck in.Gevechten in La Bassée waar de Duitsers pogen door te breken.

Vrijdag 23 oktober : de Duitsers winnen Lombardsijde maar verliezen Diksmuide. De geallieerden verliezen terrein bij La Bassée. Hevige gevechten rond Langemarck. In Polen zijn de Russen aan de winnende hand.

Zaterdag 24 oktober : Lombarsijde valt in Franse handen. Gevechten rond Arras bereiken een hoogtepunt.

Zondag 25 oktober : De Duitsers proberen door te breken aan het westfront in Ieper, Diksmuide, La Bassée, Arras. Aan het oostfront slaan ze in Polen op de vlucht voor de oprukkende Duitsers.

Maandag 26 oktober : hevige gevechten rond Ieper, La Bassée en Arras. Aan de Ijzer is de Duitse opmars gestopt.

Dinsdag 27 oktober : de Belgen en de Fransen houden stand aan het IJzerfront van Nieuwpport tot aan Diksmuide. De Duitsers verliezen terrein rond Nancy.

Woensdag 28 oktober : Lombardsijde terug in Duitse handen. In Polen nemen de Russen Lodz in en in Galicië verslaan ze de Oostenrijkers bij Sambor.

Donderdag 29 oktober : de Duitsers nemen Ramskapelle in. De Belgen openen de sluizen. Hevige gevechten rond La Bassée. De Turken vallen de Russen aan in Odessa, Novorossisk en Theodosia.

Vrijdag 30 oktober : door de vloed moeten de Duitsers aan de IJzer terrein prijs geven. Ze richten hun inpassingen op Ieper. De Russen verslaan de Duitsers bij Bakalaryevo.

Zaterdag 31 oktober : de Fransen heroveren Ramskapelle. Rond Ieper nemen de Duitsers Gheluvelt in dat ze daarna terug aan de Engelsen moeten overlaten. In Bukovina nemen de Russen Czernowitz in. In Tsing Tau beginnen de Japanners aan het finale bombardement.

november 1914

Zondag 1 november : De Duitsers winnen terrein rond Ieper en veroveren Messines, Hollebeke en Wytschaete. In Polen trekken de Duitsers verder terug en in Tsing Tau verliezen ze het Bismarck fort. In de slag om Coronel in de Stille Oceaan verliezen de Britten 2 schepen.

Maandag 2 november : de Duitsers trekken zich terug van de linkeroever van de IJzer en concentreren zich rond Ieper. De Russen vallen Oost-Pruisen weer binnen.

Dinsdag 3 november : gevechten aan de Aisne. In Polen verslaan de Russen andermaal Oostenrijkers en Duitsers bij Kyeltsi. De Britten en Fransen bombarderen Turkse forten bij de Dardanellen. De Britten bombarderen de Turken ook bij Akaba (Jordanië, toen deel van het Ottomaanse rijk). De Duitysers bombarderen Yarmouth (Engeland).

Woensdag 4 november : de Oostenrijkers verliezen van de Russen bij Jaroslaw (Polen). In Armenië rukken de Russen verder op.

Donderdag 5 november : de Britten annexeren Cyprus, voormalig Turks gebied.

Vrijdag 6 november : nog steeds hevige gevechten rond Ieper – klein Zillebeke.

Zaterdag 7 november : Lombardsijde terug in Duitse handen. De gevechten rond La Bassée en Arras laaien weer op. De Russen vallen Turkse havens aan de Zwarte Zee aan. De Japanners nemen het Duitse fort van Tsing Tau in.

Zondag 8 november : gevechten op de lijn Diksmuide – Ieper – La Bassée – Arras. De Fransen rukken op in Argonne (Aisne). De Russen nemen terug Stalluponen in en ook het Duitse fort van Rominten. De Oostenrijkers vallen de derde maal Servië binnen. De Britten landen in Fao bij de Perzische golf.

Maandag 9 november : de Britse positie bij Ieper wordt bedreigd. De Russen vallen Silezïe binnen.

Dinsdag 10 november : de Duitsers nemen Diksmuide in en Sint-Elooi bij Ieper.

Woensdag 11 november : de Serviers moeten wijken voor de Oostenrijkers.

Donderdag 12 november : Christiaan de Wet, Boer en opstandeling, wordt in Zuid-Afrika door de Britten verslagen.

Vrijdag 13 november : De Russen bereiken Dunayetz in Galicië ne bedreigen Krakow.

Zaterdag 14 november : de gevechten rond de IJzer en Ieper vallen stil. De Russische opmars in Polen wordt gestuit. De Duitsers maken zich op voor een tegenaanval bij de Vistula.

Zondag 15 november : de Duitsers drijven de Russen terug. De Oostenrijkers doen de Serviërs terugwijken. In Mesopotamië geraken de Turken en Britten slaags in Sahain.

Maandag 16 november : de regen doet de gevechten stoppen aan de IJzer en rond Ieper. De Duitsers geraken niet over de Aisne bij Vailly. In Polen lijden de Russen een nederlaag bij Vlotslavek en Kutno.

Woensdag 18 november : de Russen trekken zich terug in Polen tot bij Lovich. In Armenië worden de Russen gestopt door de Turken.

Donderdag 19 november : in Servië nemen de Oostenrijkers Valyevo in.

Vrijdag 20 november : de Duitsers vallen de Russen aan in Polen tussen Lovich en Skiernievitse. In Egypte valt het Britse kamelencorps de Turken aan bij Port Saïd.

Zaterdag 21 november : de Britten bezetten Basra (Mesopotamië, nu Irak).

Zondag 22 november : aan het westelijk front is alles stilgevallen. Er zijn enkel artillerieduels en kleine lokale aanvallen. Duitsers en Russen bevechten mekaar nabij Lodz. In Armenië bezetten de Russen Koprukeui.

Maandag 23 november : Ieper wordt hevig gebombardeerd door de Duitsers. De Britten bombarderen Zeebrugge. De Russen worden tussen Rzgov en Kolyushki hevig aangevallen. Hun positie bij Lodz wordt kritiek.

Woensdag 25 november : de Duitsers bombarderen Arras. De Russen omsingelen 3 Duitse divisies nabij Lodz.

Vrijdag 27 november : Reims wordt gebombardeerd.

Zaterdag 28 november : de Duitsers lijden een nederlaag bij Brzezany (Polen). De Serviers en de Oostenrijkers leveren slag bij Lazarevats. De Turken rukken op naar het Suze kanaal.

Zondag 29 november : een zware Duitse aanval bij Ieper wordt afgeslagen. In Argonne hebben de Fransen alle terrein herover dat ze verloren hadden tussen 15 september en 21 oktober. In Polen bombarderen de Duitsers Lodz. De Serviërs evacueren Belgrado.

Maandag 30 november : slag om Lodz.

december 1914

Dinsdag 1 december : in Armenië nemen de Russen Sarai en Bashkal in. In Zuid-Afrika geeft de Boer de Wet zich over aan de Britten.

Woensdag 2 december : de Duitsers proberen de IJzer over te steken nabij Diksmuide maar de oversteek wordt afgeslagen. De Fransen nemen Lesmenils in (Moselle- en Burnhaupt (Elzas). In Hongarije nemen de Russen Bartfeld in. De Oostenrijkers bezetten Belgrado.

Vrijdag 4 december : de Fransen nemen Langemarck in. In Zuid-Afrika lijden de rebellen een nederlaag tegen de Britten.

Zaterdag 5 december : de Oostenrijkers lijden een nederlaag.

Zondag 6 december : de Duitsers bombarderen Duinkerken. De Russen ontruimen Lodz. In Servië trekken de Oostenrijkers zich terug na de nederlaag.

Maandag 7 december : weer een vruchteloze Duitse poging om de IJzer nabij Pervyse over te steken. De Duitsers beginnen de tweede slag om Warschau. De Russen bombarderen Krakau in Galicië. De Britten boeken succes in Mezera (Mesopoatmië). De Turken worden verslagen  bij Batoem. In Zuid-Afrika lijdt de rebellengeneraal Beyers een nederlaag bij Bothaville en op zijn vlucht verdrinkt hij.

Dinsdag 8 december : de Duitsers bombarderen Veurne. De Oostenrijkers worden verslagen ten zuiden van Belgrado (Battle of Rudnik Ridges). Een zeeslag tussen Britten en Duitsers eindigt in het nadeel van de Duitsers bij de Falkland eilanden.

Woensdag 9 decemnber : gevechten rond Mlava en Petrokov in de slag om Warschau. De Serviërs nemen Valyevo weer in. In Mesopotamië verlaten de Turken Kurna.

Donderdag 10 december : Ieper wordt weer aangevallen door de Duitsers maar blijft in Britse handen. De Oostenrijkers verliezen in de buurt van Krakow. Duitse onderzeeboten vallen Dover aan. De Franse regering keert terug in Parijs.

Vrijdag 11 december : de Russen verdrijven de Duitsers ten noorden van Lovich (Polen).

Zaterdag 12 december : In Galicië begint een Duits-Oostenrijks tegenoffensief vanuit Hongarije. Ze bedreigen de positie van de Russen in Krakau. In Servië zijn de Oostenrijkers verslagen en ze trekken zicht terug over de Drina. Vishegrad in Bosnië wordt ingenomen door de Montenegrijnen.

Zondag 13 december : De Duitsers trekken zich terug van het IJzerkanaal. De slag om Warschau gaat door. Een Britse duikboot brengt een Turks oorlogsschip tot zinken.

Maandag 14 december : De Duitsers vallen Ieper weer aan.

Dinsdag 15 december : De geallieerden steken het IJzerkanaal over en gaan vanuit Nieuwpoort richting Lombardsijde. De Britse vloot neemt Westende onder vuur. In Polen wordt er gevochten rond Sokhachev. In Servië ontruimen de Oostenrijkers Belgrado en beëindigen daarmee hun derde invasie weer met een nederlaag. In Syrië wordt Alexandretta gebombardeerd door de Britten.

Woensdag 16 december : de Russen stoppen hun terugtocht en graven zich in op 30 kilometer ten westen van Warschau, op de lijn Bzura – Ravka – Pilitza. Duitse oorlogsschepen bombarderen Hartlepool, Whitby en Scarborough.

Donderdag 17 december : de Duitsers bombarderen Armentières. In Polen bezetten ze Petrokov. In Armenië heroveren de Turken Koprukeui en ze drijven de Russen terug. De Britten brengen Egypte onder een Brits protectoraat.

Vrijdag 18 december : Indische troepen beginnen een aanval tegen de Duitsers rond Givenchy (la Bassée). De slag zal vijf dagen duren. De Fransen rukken op naar Peronne. In Galicië heroveren de Oostenrijkers de Lupkow pas bij de Karpaten.

Zaterdag 19 december : geallieerde piloten vallen Duitse posities in Brussel aan. In Galicië probeert het Oostenrijks garnizoen van Przemsyl uit te breken.

Zondag 20 december : de slag van Givenchy duurt voort. In Polen houden de Russen de Bzura ondanks Duitse aanvallen. In Galicië starten de Russen een tegenoffensief. De Russen verslaan de Turken in Armenië bij het Van meer.

Maandag 21 december : de Duitsers proberen nogmaals de Bzura in Polen over te steken.

Dinsdag 22 december :de slag van Givenchy is over zijn hoogtepunt. De Fransen rukken op naar Noyon. De Oostenrijkers pogen weer tevergeefs uit te breken uit Przemysl. In Zuid-Afrika houden de rebelse Boeren een raid op loyale Boeren en verslaan die.

Woensdag 23 december : de Belgen steken de Ijzer over en nemen posities in op de rechteroever van Diksmuide. In Polen slagen de Duitsers erin de Bzura op twee plaatsen over te steken. In Galicië breken de Russen het beleg van Krakau af. Australische en Nieuw-Zeelandse troepen komen aan in Caïro (Egypte).

Donderdag 24 december : de Britten bombarderen Duitse posities in Brussel. Een Duits vliegtuig bombardeert Dover. De Fransen vorderen in Perthes-les-Hurlus (Champagne) en Consenvoye (Meuse). De Roemenen roeren zich in Transylvanië. Angola, een Portugese kolonie, wordt ingenomen door de Duitsers. Groot-Brittannië erkent Marokko als Frans protectoraat.

Vrijdag 25 december : de Duitsers worden terug over de Bzura gedreven in Polen. In Galicië leiden de Oostenrijkers een nederlaag in Tarnow. Hiermee is het Oostenrijks-Duits offensief tot stilstand gebracht. In Armenië vechten de Turken en de Russen in Sarikamish.

Zaterdag 26 december : Franse piloten bombarderen Duitse posities nabij Metz. Ze rukken verder in de Elzas op. In Polen proberen de Duitsers Warschau in te nemen.

Zondag 27 december : de Belgen nemen Duitse loopgraven in ten oosten van Lombardsijde. In Polen verslaan de Russen de Duitsers bij Skiernevitse. De Russen bezetten de passen in de Karpaten opnieuw.

Maandag 28 december : Sint-Joris, nabij Nieuwpoort, wordt terug ingenomen door de Belgen en de Fransen. In Polen trekken de Duitsers zich terug ten westen van de Bzura. De Montenegrijnen drijven de Oostenrijkers terug in Grahovo. In Armenië worden de Turken verslagen bij Sarikamish en ze beginnen een wanordelijke terugtocht.

Dinsdag 29 december : de Fransen slaan een Duitse aanval op Sint-Joris af. In Galicië trekken de Oostenrijkers zich terug. De Albanezen vallen Montenegrijnse linies aan maar worden teruggedreven.

Woensdag 30 december : Duitse piloten vallen Duinkerken aan. In Polen leveren de Duitsers slag bij Bolimov en Inovlodz.

Donderdag 31 december : artillerieduels over het westelijke front bij Sint-Joris (Nieuwpoort), La Bassée, Roye en Verdun. In Polen en Galicië zijn de Duitsers en de Oostenrijkers op de terugtocht. De Russen vallen Hongarije binnen.

2 thoughts on “1914

  1. Knap werk!!!
    Toch een kleine opmerking: De Duitsers hebben Ramskapelle niet bezet op 29 september 1914, maar op 29 OKTOBER 1914 ( De zogenaamde Slag bij Ramskapelle)
    Vriendelijke groeten,
    Erwin Mahieu

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.