1918

Januari

Dinsdag 1 januari
Duitse aanvallen op Loos, Méricourt worden afgeslagen. Fransen stoppen een Duitse aanval bij Beaumont (Verdun). De Duitse vredesvoorstellen veroorzaken opschudding in Rusland en worden afgewezen als annexationistisch. Oostenrijkers bombarderen Bassano, Treviso en Mestre (Venetië). Succesvolle Britse aanvallen over de Piave-rivier. Oostenrijkers worden uit Zenson verdreven. Britten rukken op ten noorden van Jerusalem.

Woensdag 2 januari
Britten slaan aanval af nabij La Bassée. Centrale comité van Sovjets komt samen om de vredesonderhandelingen te bespreken. Oostenrijkers bombarderen Castelfranco, Veneto (westen van Treviso) en raken daarbij hospitalen.

Donderdag 3 januari
Geallieerde luchtaanvallen op Metz. Ten zuiden van Lens rukken de Britten op. Fransen slaan een aanval nabij Anspach (Elzas) af ten koste van zware verliezen. Oostenrijkers bombarderen Treviso en Padua.

Vrijdag 4 januari
Britse luchtaanvallen op Metz en op het vliegveld van Gistel. Oostenrijkers bimbarderen Mestre, Bassano en Castelfranco. Britten rukken weer 2km op ten noorden van Jerusalem. Bolsjewieken erkennen de Finse onafhankelijkheid.

Zaterdag 5 januari
Hevige Duitse aanvallen op Britse posities ten oosten van Bullecourt (Cambrai) worden afgeslagen evenals 2 aanvallen nabij Hollebeke. Britten bombaderen het station van Conflans. Turkije geeft haar vredesvoorwaarden door aan Rusland. Artillerieactiviteit van Asiago tot aan de Adriatische zee. Ook de luchtmacht is actief aan het Italiaanse front.

Zondag 6 januari
Patrouilleacties tussen de rivieren Brenta en Piave. Oostenrijkse patrouilles zijn actief ten noorden van Costalunga. In Albanië drijven de Italianen Oostenrijkse detachementen weer over de Osum rivier. Arabieren vallen de spoorlijn naar Hejaz aan ten zuiden van Maan. Frankrijk en Duitsland erkennen de onafhankelijkheid van Finland.

Maandag 7 januari
Duitsers vallen een Britse voorpost nabij Flesquières (Cambrai). Een Duitse aanval nabij Ieper wordt gestopt. De Fransen slaan de Duitsers af nabij Bethincourt (Maas). Trotsky en Russische vredesonderhandelaars gaan terug naar Brest-Litovsk om de onderhandelingen verder te zetten. Een Britse kolonne van fort Johnston raakt slaags met Duitse soldaten in Oost-Afrika en drijft de vijand naar het noorden. Een marinemuiterij in Lissabon wordt de kop ingedrukt.

Dinsdag 8 januari
Een zware Duitse aanval nabij Bullecourt wordt afgeslagen. Fransen boeken succes in hun aanval op Seicheprey (Woëvre).

Woensdag 9 januari
Canadezen boeken terreinwinst ten zuiden van Lens. Russisch-Duitse onderhandelingen duren voort in Brest-Litovsk. De Bolsjewieken roepen vrijwilligers op om te marcheren tegen de “wereldburgerij”. Arabieren zijn nog altijd actief langs de spoorlijn naar Hejaz. De “H.M.S. Racoon” geraakt in een sneeuwstorm voor Schotland en vergaat met man en muis.

Donderdag 10 januari
Britse aanval nabij Ieper. Een munitiedepot in Kortrijk ontploft. De Centrale mogendheden en de Bolsjewieken erkennen Oekraïne als een onafhankelijke staat. De Britse regering verzekert de Russische regering van zijn steun bij de creatie van een onafhankelijk Polen.

Vrijdag 11 januari
Duitse aanvallen ten zuiden van Armentières mislukken. Fransen vallen aan in Argonne, de Vogezen en de Champagne. Bolsjewistisch geweld in Sebastopol en Kilia. Drie Britse kolonnes jagen de Duitse troepen in Mozambique op. Denemarken erkent de onafhankelijkheid van Finland.

Zaterdag 12 januari
Britten boeken terreinwinst bij Loos en weren 4 Duitse aanvallen af ten zuiden van Lens en ten oosten van Monchy. Fransen houden een anval met vlammenwerpers tegen in het bos van Chaume (Maas). De Russisch-Duitse vredesconferentie wordt verdaagd. Een Roemeense minister in Petrograd wordt door de Bolsjewieken gearresteerd. Britse troepen ontschepen in Port Ameliam Portugees Oost-Afrika.

Zondag 13 januari
Canadezen vallen aan te noorden van Lens. De regering van Estland roept de onafhankelijkheid uit. Japan stuurt oorlogsschepen naar Vladivostok.

Maandag 14 januari
Britse luchtmacht bombardeert overdag Karlsruhe, Thionville en Metz. Fransen slaan Duitse aanvallen in het bos van Chaume af en vallen op hun beurt aan in Lotahringen. Britse aanval te noorden van Lens. Von Kuhlmann waarschuwt de Russen dat de Duitse voorwaarden niet nog verder kunnen worden opgedreven. Moordpoging op Lenin in Petrograd. Italianen rukken op in het oosten van de Brentavallei in de regio rond Asolone en in mindere mate in de Piavedelta. Yarmouth wordt gemombardeerd door Duitse destroyers. De Franse minister Caillaux wordt gearresteerd.

Dinsdag 15 januari
Bolsjewieken geven Roemenië een ultimatum. Ze vaardigen ook een arrestatiebevel voor de Roemeense koning uit. Oostenrijkse tegenaanvallen o de nieuwe Italiaanse stellingen worden afgeslagen. Amman (langs de spoorlijn naar Hejaz) wordt gebombardeerd.

Woensdag 16 januari
Succesvolle Franse aanval ten zuidoosten van Verdun. Britten bombarderen Metz. Centrale mogendheden en Oekraïne maken afspraken. Oostenrijkse aanval op Italiaanse stellingen bij Cape Sile (benedenloop van de Piave) is ten koste van zware verliezen. De VSA publiceren documenten over de zaak Caillaux.

Vrijdag 18 januari
Duitse aanvallen bij Neuve-Chapelle en Lens mislukken. Bolsjewieken sturen een nieuw ultimatum naar Roemenië met als eis hun troepen door Roemeens grondgebied te laten trekken. Duitsland weigert haar troepen uit Rusland terug te trekken. Britten bereiken Dura, op 18 km ten noorden van Jerusalem. Arabieren maken een belangrijk Turks konvooi buit ten oosten van Medina. Britten bombarderen Samaria. Stakeingen in Boedapest (Hongarije).

Zaterdag 19 januari
Aanvallen over en weer nabij Cambrai. De wetgevende vergadering wordt ontbonden door de Bolsjewieken.

Zondag 20 januari
Samaria ligt opnieuw onder vuur. Aan de ingang van de Dardanellen komt het tot een zeetreffen : de Duitse kruiser “Breslau” en de Britse monitor “Raglan” zinken en de “Goeben” loopt averij op. 2 Duitse destroyers lopen op een mijn in de noordzee.

maandag 21 januari
Franse aanval in de Argonne. Britten bombarderen Thionville, Metz en vliegvelden in België. Duitsland kondigt een overeenkomst met Oekraïne af. Britten bombarderen een Turks vliegveld bij Kifri ten noorden van Bagdad. Britten bezetten Mwembe. de “H.M.S. Louvain” wordt getorpedeerd en zinkt in de middellandse zee.

Dinsdag 22 januari
Duitsers vallen geallieerde stellingen aan bij Saint-Quentin en La Bassee. Britten bombarderen Roesselare, Menen en Kortrijk. Samaria ligt opnieuw onder vuur. De eerste minister van Japan verwittigt Rusland da Japan zal ingrijpen in oost-Azië indien het nodig is. De eerste minister van Oostenrijk von Seidler, dient zijn ontslag in.

Woensdag 23 januari
Duitsers bezetten loopgraven ten oosten van Nieuwpoort na een hevig bombardement. De Fransen heroveren die posities later. Britten bombarderen vliegvelden in Kortrijk en Gent. Fransen vallen aan ten oosten van Auberive (Champagne). Trotsky verklaart dat de politiek van de centrale mogendheden neerkomt op een “monsterlijke annexatie”. Bloedige rellen in Moskou. Een bijeenkomst van Soviets wordt in Petrograd gehouden. Nabij de Canarische eilanden raken 1 Britse en 3 Duitse duikboten slaags.

Donderdag 24 januari
Grote luchtmachtactiviteit boven Vlaanderen. Kortrijk, Ledegem en Douai krijgen bommen over zich. Luchtaanvallen gaan ook dor tot in Duitsland, meer bepaald boven Mannheim, Trier en Thionville. Fransen slagen aanvallen af ten noorden van de Aisne en in het bos van Caurières. Italianen bezetten Oostenrijkse voorposten bij Capo Sile. De Britse luchtnacht valt de “Goeben” aan. Een Duitse post nabij de Pamuni heuvel (Oost-Afrika) wordt veroverd.

Vrijdag 25 januari
Ten oosten van Loos vallen de Duitsers aan na een voorbereidend artilleriebombardement. Grote bedrijvigheid van de geallieerde luchtmacht : Britten bombarderen Kortrijk, Doornik, Gent en Douai; de Fransen bombarderen Thionville, Freiburg en Ludwigshafen. Gevechten tussen Roemenen en Bolsjewieken bij Galatz. In Palestina bombarderen Britten de Turken ten zuiden van Shechem. Het bombardement van de “Goeben” duurt voort.

Zaterdag 26 januari
Duitse luchtaanvallen op Duinkerken, Calais en Boulogne. De Britse linies rukken op ten zuiden van Saint-Quentin. Oekraïne verklaart zich onafhankelijk. Een Oostenrijkse aanval op Capo Sile wordt afgeslagen. Oostenrijkers bombarderen Mestre en Treviso. Turkse aanvallen nabij Tafile en Maan woden verijdeld door de troepen van Hejaz.

Zondag 27 januari
Britten bombarderen Trier, Fransen bombarderen Conflans en Metz. De Bolsjewistische regering verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Roemenië. De Britse marineluchtmacht bombardeert Aertrycke (Torhout) en Engel. De Argentijnse “S.S. Ministro Iriondo” wordt getorpedeerd door de Duitsers.

Maandag 28 januari
Duitse luchtaanval op Londen : 67 doden en 166 gewonden. Een Duits vliegtuig wordt neergehaald. Fransen vallen aan in Champagne en de Elzas. Britse luchtaanvallen op Roeselare en andere vliegvelden. Duitse aanval tussen Lens en Arras wordt gestopt. Hevige gevechten tussen Bolsjewieken en Oekraïeners in Lutsk. De Roemeense gezanten worden bevolen Petrograd te verlaten. Burgeroorlog in Finland : Helsingfors wordt ingenomen door de socialisten en Russische soldaten. Italianen vallen aan tussen Asiago en de Brentavallei en nemen de Col del Rossi in, waarbij ze 1500 krijgsgevangenen maken. Britten bezetten Ankwalu in Oost-Afrika. Stakingen in Berlijn.

Dinsdag 29 januari
Duitse luchtaanval op Londense buitenwijken. Britten vallen aan nabij Havrincourt en Bullecourt (Cambrai). Italianen veroveren de Monte di Vall Bella. Britse Luchtmacht valt het vliegveld van Koolkerke (Brugge) aan. Geallieerde luchtaanval op Zeebrugge. Duitsers worden verjaagd uit de Lujendavallei naar Mtarika (Oost-Afrika).

Woensdag 30 januari
14 ton bommen vallen neer op Parijs. Een Duits viegtuig wordt neergehaald, er vallen 49 doden en 206 gewonden. Het strjdgewoel val stil op het Asiagoplateau. Italianen boeken terreinwinst bij Frenzela, Val Bella en Rosso. Britten bereiken Arnutiya op 18 km ten noorden van Jerusalem. Brazilië stuurt een scheepseskader naar Europa. De Britse duikboot E.14 zinkt in een poging de “Goeben” tot zinken te brengen. Duitse stakingen verspreiden naar Kiel, Munchen en Hamburg.

Donderdag 31 januari
Een Oostenrijkse tegenaanval op de Monte di Val Bella eindigt in een nederlaag.

Februari

vrijdag 1 februari
De centrale mogendheden erkennen Oekraine als onafhankelijke staat. Muiterij van Griekse troepen bij Lamia wordt de kop ingedrukt. Oostenrijkse matrozen muiten in Cattaro.

Zondag 3 februari
Duitsland heeft 185 divisies aan het westelijk front geplaatst. Oostenrijkers bombarderen Venetie, Padua en andere steden in de Venetiaanse vlakte.  Mtarika (Oost-Afrika) wordt bezet door Britten.

Maandag 4 februari
Amerikanen zetten troepen in aan het westelijke front. Generaal Kaledin heeft de leiding van de kozakken afgestaan aan generaal Alexejev die met 30.000 soldaten optrekt tegen de bolsjewieken in Moskou.

Dinsdag 5 februari
Franse piloten bombarderen Saarbrucken. De Doema van de onafhankelijke Siberische republiek komt voor de eerste keer samen. Venetië wordt gebombardeerd. Het Amerikaanse troepentransport schip “Tuscania” wordt voor de Ierse kust getorpedeerd; 166 soldaten komen om.

Woensdag 6 februari
De Duitsers geven de Roemeense regering een ultimatum om binnen de 4 dagen vredesgesprekken te beginnen. De regering van Bratianu neemt ontslag.

Vrijdag 8 februari
De Duitsers worden terug gedreven aan de Chemin des Dames. De Parijse pers brengt uit dat Lenin en Trotski door Duitse agenten zijn betaald.

Zaterdag 9 februari
De centrale mogendheden en de Oekraiense Rada tekenen een vredesverdrag. Generaal Averescu vormt een nieuw Roemeens kabinet.

Zondag 10 februari
Trotski stelt dat er nog geen formeel vredesverdrag is maar dat Rusland toch niet langer in oorlog is met de centrale mogendheden. Er wordt bevel gegeven tot demobilisatie van de Russische strijdkrachten. Het vredesverdrag tussen de centrale mogendheden en Oekraine wordt openbaar gemaakt.

Maandag 11 februari
Metz wordt aangevallen door Franse piloten. Het Pools kabinet treedt af als protest tegen het vredesverdrag met Oekraine. Italianen boeken terreinwinst in de Asiagoregio. Duitse troepen worden verjaagd in de Lujenda vallei en trekken zich terug uit Mtarika, naar de grens met Mozambique.

Dinsdag 12 februari
Geallieerde vliegtuigen bombarderen Offenburg en Metz. Gevechten rond Passendale.

Woensdag 13 februari
Fransen veroveren terrein tussen Tahure en de Butte de Mesnil (Champagne). Bolsjewieken verslaan generaal Alexejev. Generaal Kaledin pleegt zelfmoord. Britten breiden hun sector in Italie uit.

Donderdag 14 februari
Britse troepen bereiken Mukhmas ten noordoosten van Jerusalem.

Zaterdag 16 februari
Gevechten rond Cambrai. Luchtaanval op Londen en Dover. Duitsers verliezen een vliegtuig. Op de grond zijn er 12 doden en 6 gewonden te betreuren.

Zondag 17 februari
Luchtaanval op Londen vraagt 21 doden en 32 gewonden. Metz krijgt een ton bommen over zich.

Maandag 18 februari
Einde van de wapenstilstand met de Russen. Een Duits leger steekt de Dvina over en rukt op naar Dvinsk en Lutsk. Een ander Duits leger rukt op in Oekraine tegen de bolsjewieken. De Russen evacueren Armenie. De Turken staan op 12 kilometer van Trebizond. Het zuidelijke deel van Finland is nu in handen van de bolsjewieken. Generaal Mannesheim (bevelhebber van de witte garde) verzamelt een leger in het noorden.

Dinsdag 19 februari
De Duitsers bezetten Dvinsk en Lutsk en rukken op over een lijn van Riga tot Volhynia, ze vallen Estland binnen en sturen troepen naar Reval en Petrograd. De bolsjewistische regering verklaart bereid te zijn om het vredesverdrag te ondertekenen met de voorwaarden bedongen in Brest-Litovsk door de centrale mogendheden. Oostenrijk-Hongarije en Oekraine ondertekenen een akkoord waarbij het district van Kholm in Polen niet aan de Oekraiense republiek wordt toegewezen.
Britse troepen vallen aan over een front van 25 km ten oosten van Jerusalem. Ze staan nu op 12 km van Jericho,

Woensdag 20 februari
Succesvolle Franse aanval ten noorden van Bures (Lotharingen). Duitse troepen rukken verder op naar Reval, Petrograd, Moskou en Kiev. Ze krijgen weinig tegenstand en bezetten Hapsal en Minsk. Duitse troepen bereiken Finland en versterken zo de witte garde. Venetië en Padua worden gebombardeerd. Britse troepen staan nu op 6 km van Jericho. Britse patrouilles bereiken Khan Abu Rayan op 15 km van Hit (Irak).

Donderdag 21 februari
De Duitse Reichstag aanvaardt het vredesverdrag met de Oekraine. De Duitsers staan op 90 km van Reval en geven nieuwe vredesvoorwaarden voor Rusland. De Britten nemen Jericho in en bereiken een linie langs de Jordaan tot in Auja in het noorden en bedreigen zo de spoorlijn naar Hejaz.

Vrijdag 22 februari
De Turken trekken al hun troepen terug over de Jordaan. De Duitse achterhoede wordt uiteengeslagen tussen Mtende en Msalu (Portugees Oost-Afrika).

Zondag 24 februari
Rusland aanvaardt de Duitse vredesvoorwaarden. Novotsjerkask, hoofdstad van de kozakken, valt in handen van de bolsjewieken. Turken nemen Trebizond terug in. De Duitse hulpkruiser “Wolf” keert terug naar Pola na 15 maanden afwezigheid waarin ze 11 schepen (33.000 ton) heeft doen zinken.

Maandag 25 februari
Duitsers bezetten Revel en Pskov. In Oekraine bereiken ze Zjitomir, de tijdelijke hoofdstad van Oekraine. Duitsers, Oostenrijkers en Roemenen ontmoeten elkaar in Boekarest voor vredesonderhandelingen. Oostenrijkse piloten vallen Venetië, Castelfranco en Mestre aan. In Engeland wordt vlees, boter en margarine voortaan via voedselbonnen bedeeld.

Dinsdag 26 februari
Britse patrouilles bereiken Rujm el Bahr, 3 km ten oosten van de monding van de Jordaan aan het noordelijk einde van de Dode Zee).

Woensdag 27 februari.
Grote Britse aanval in het bos van Houthulst. De centrale sovjet in Oekraine aanvaardt het vredesverdrag dat de Oekraiense Rada heeft gesloten met Duitsland. Japan stelt een militaire actie in Servie voor.

Donderdag 28 februari
Een Duitse aanval nabij Chavigeron (noordoosten van Soissons) wordt afgeslagen. Russische onderhandelaars komen aan in Brest-Litovsk. Duitsers rukken verder op in de Oekraine en nemen de vloot van Pripet in beslag. Oostenrijkers vallen de Oekraine binnen ten noorden van de Prut rivier.

Maart

vrijdag 1 maart
Duitsers heroveren loopgraven ten zuidwesten van de Butte de Mesnil maar falen in andere aanvallen in de Champagne en nabij Reims. Grote Duitse aanvallen bij Haucourt (noordwesten van Verdun) en Seicheprey (Lotharingen) tegen de Amerikanen.

Zaterdag 2 maart
Duitsers lanceren overal aanvallen op Britse linies aan hetwestfront. Duitsers nemen Kiev in en Oostenrijkers rukken op in Oekraine. Roemenie aanvaardt de start van de vredesonderhandelingen.

Zondag 3 maart
Britten lanceren overal langs het westelijk front tegenaanvallen. Russen ondertekenen het vredesverdrag met de centrale mogendheden in Brest-Litovsk. Duitsland verwittigt Zweden van de nakende bezetting van de Aland eilanden.

dinsdag 5 maart
Roemenië aanvaardt de vredesvoorwaarden en tekent het verdrag in Buftea. Duitsers landen op de Aland eilanden op verzoek van de Finse regering.

Woensdag 6 maart
Duitse aanval op Belgische posities nabij Ramskapelle en Stuyvekenskerke mislukt.

Donderdag 7 maart
Luchtaanvallen op Kent, Essex, Herts, Bedforshire en Londen eisen 23 doden en 39 gewonden. Een Gotha-bommenwerper wordt neergehaald,  Duitsland en Finland sluiten een vredesverdrag. De geallieerden vragen Nederland om Nederlandse schepen in de havens van de geallieerden te mogen gebruiken.

Vrijdag 8 maart
Zware Duitse aanvallen op Britse posities nabij Ieper mislukken. Grote luchtaanval op Parijs vraagt 13 doden en 50 gewonden. Een Gotha wordt neergehaald.

Zaterdag 9 maart
Britse luchtmacht valt Mainz aan. Britten steken de Wadi Auja in de Jordaanvallei over. Britse soldaten bezetten Hit aan de Eufraat (Irak).

Zondag 10 maart
Duitsers vallen Franse posities aan. Britse luchtmacht valt Stuttgart aan. Duitsers rukken op naar Odessa. Britten rukken op langs de weg Jerusalem-Nabloes.

Maandag 11 maart
Grote Duitse aanvallen nabij Ieper en Armentières worden afgeslagen. Grote luchtaanval bij nacht op Parijs, 4 Gothas worden neergehaald. Britten rukken verder op langs de weg naar Nabloes.

Dinsdag 12 maart
Duitsers vallen Portugese stellingen bij Laventie (Pas-de-Calais) aan maar worden teruggedreven. Britse luchtmacht valt Koblenz aan. Zeppelin raid op Yorkshire. Hull wordt gebombardeerd. Duitse troepen landen nabij Aabo (Finland) en rukken landinwaarts op. Britten rukken 5 km op langs de kust van Palestina. Turken heroveren Erzerum. Duitsers verliezen hun posities in Poluvu (Portugees Oost-Afrika)

Woensdag 13 maart
Britse luchtmacht valt Freiburg overdag aan. Zeppelins vallen aan bij Durham en Hartlepool, Duitsers en Oostenrijkers bezetten Odessa.

Donderdag 14 maart
De Fransen heroveren de loopgraven bij de Butte de Mesnil die ze op 1 maart verloren waren. Hevige luchtgevechten : het aantal Duitse vliegtuigen dat is neergehaald sinds 1 maart staat nu op 223. Het congres van sovjets in Moskou ratificeert het verdrag van Brest-Litovsk met 704 stemmen tegen 261. Britten rukken op in de Jordaanvallei. De Supreme War Council komt samen in Londen.

Vrijdag 15 maart
De Duitsers bezetten Nicolajev nabij Odessa. Koerland wordt als Duits protectoraat bij het Duitse rijk ingelijfd. Stakingen in Oostenrijk-Hongarije.

Zaterdag 16 maart
Grote Franse aanvallen nabij Cheppy en Malancourt, ten westen van Verdun. Britse luchtmacht valt Zweibrucken (Pfalz) aan.

Zondag 17 maart
Grote Duitse aanval ten noordoosten van Verdun. Britse luchtmacht valt Kaiserslautern (Pfalz) aan.

Maandag 18 maart
Belgen slaan hevige Duitse aanvallen in Vlaanderen af. Britse luchtmacht valt Mannheim aan.

Dinsdag 19 maart
Duitse troepen rukken verder op in de Oekraine. Britten boeken lichte terreinwinst aan de kusten van Palestina.

Woensdag 20 maart
Duitse aanvallen in Champagne, nabij Verdun, in de Woëvre en in Lotharingen worden afgeslagen. Nederlanse schepen in de havens in de VSA worden door de Amerikaanse regering in beslag genomen.

Donderdag 21 maart
Tweede slag van de Somme. Groot Duits offensief over een front van 75 kilometer tussen Sensée en de Oise. De Britse gevechtsposten worden op diverse plaatsen doordrongen, vooral rond Saint-Quentin. Grote activiteit voor de kusten van Vlaanderen. Duinkerken wordt gebombardeerd door Duitse schepen en Oostende door Britse monitoren.

Vrijdag 22 maart
De Duitsers worden tegen gehouden in het noordelijk deel van het front maar ze zijn wel door de Britsen linies ten westen van Saint-Quentin doorgebroken. Britse troepen rond Saint-Quentin en aanliggende sectoren trekken zich in alle haast terug. De Duitsers beweren 16.000 krijgsgevangenen en 200 kanonnen te hebben buit gemaakt. De Britten steken de Jordaan over en trekken verder op richting oosten. De Nederlandse regering wordt door de geallieerden geïnformeerd dat zij Nederlandse schepen in hun havens in beslag nemen.

Zaterdag 23 maart
De Duitsers nemen Monchy-le-Preux inm steken de Tortille rivier over tussen Bapaume en Peronne, nemen Peronne en Ham in en bereiken de Somme. De Fransen versterken de Britse zuidelijke posities. Parijs wordt gebombardeerd door lange-afstandskanonnen over een afstand van 100 kilometer. De Reichstag ratificeert de verdragen met Rusland en Roemenië.

Zondag 24 maart
Hevige gevechten rond Bapaume. De Duitsers nemen Guiscard en Chauny in. Ze beweren 30.000 krijgsgevangenen en 600 kanonnen te hebben buit gemaakt sinds het begin van het offensief. Britse luchtmacht valt overdag Mannheim aan en Keulen ’s nachts. Britten rukken op naar Es Salt (Jordanie).

Maandag 25 maart
Duitse troepen rukken minder snel op dan voorbije dagen maar ze blijven terreinwinst boeken vanaf Ervillers tot aan de Oise. Sinds het begin van de aanval zouden ze 45.000 krijgsgevangenen hebben gemaakt. Britten nemen Es Salt in.

Dinsdag 26 maart
Britten verdedigen stellingen ten noorden van de Somme die de plaatsen Roeux, Ayette, Beaumont Hamel, Albert en Bray met elkaar verbindt. In de loop van de dag verliezen ze Albert en Bray. Hevige gevechten ten zuiden van de Somme. Duitse troepen nemen Lihons, Chaulnes, Roye en Noyon in. Franse-Britse conferentie bij Doullens met als doel een eenheid van commando te verkrijgen. Britse cavalerie rukt op naar Amman (Jordanie). Britten vallen Turkse stellingen aan bij Khan Baghdadiya (aan de Eufraat) en maken 3000 krijgsgevangenen. Eerse minister van Japan verkondigt dat de situatie in Siberië mogelijk Japan tot actie zal dwingen.

Woensdag 27 maart
Duitsers gaan in de nacht tot de aanval over en bereiken Sailly-le-Sec (18 km van Amiens) maar verliezen terrein na Britse tegenaanvallen. Duitse aanvallen op Bucquoy en Rosières falen, evenals nabij Lassigny en Noyon. Duitsers slagen er wel in om Montdidier in te nemen.

Donderdag 28 maart
Een grote Duitse aanval over een breed front aan de Scarpe rivier eindigt in een nederlaag met zware verliezen. Tussen de Somme en de Avre blijven de Duitsers oprukken richting Hamel. De Fransen lanceren een tegenaanval en heroveren terrein nabij Montdidier en tussen Hainvillers en Pont-l’Eveque (Oise).

Vrijdag 29 maart
Tussen de Somme en de Avre rukken de Duitsers verder op en nemen Hamel, Mezières en Demuin in. De Fransen houden stellingen ten westen van Mezières naar La Neuville en de buitenwijken van Montdidier. De Fransen blijven tegenaanvallen lanceren op de zuidelijke flank van de Duitsers. Die beweren 70.000 krijgsgevangenen en 1.100 kanonnen te hebben buitgemaakt sinds het begin van het offensief. Generaal Foch wordt aangeduid om de acties van de geallieerde strijdkrachten te coördineren. Lange-afstandskanonnen maken 160 slachtoffers in een Parijse kerk. De Duitsers ratificeren het verdrag van Brest-Litovsk van 3 maart. De Turken ratificeren de vrede met Rusland en Oekraine.

Zaterdag 30 maart.
De Fransen lanceren een tegenoffensief over een front van 50 kilometer tussen Moreuil en Lassigny en bieden hevige weerstand. Zware Duitse aanvallen in de regio van Boivy en Boyelles (rivier Cojeul) worden afgeslagen. Ten zuiden van de Somme wordt Demuin ingenomen door de Duitsers en weer heroverd door de Britten. Aanvallen op de Belgische loopgraven ten oosten van Nieuwpoort worden afgeslagen. In Albanië mislukt een Oostenrijkse aanval op het bruggehoofd in de regio van Avlona. De Britten vallen de Hejaz spoorweg nabij Amman aan.

Zondag 31 maart
Gevechten in de valleien van Luce en Avre. Hangard wisselt geregeld van partij. Ten westen van Albert worden de Duitsers gestopt. Op alle fronten zijn er 1.059 vliegtuig neergehaald. De geallieerden beweren er 838 te hebben neergeschoten terwijl  221 vliegtuigen vielen onder Duits vuur. Russen en Roemenen leggen hun geschil over Bessarabië bij. De Britse troepen bezetten de Asiago plateau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.