Auvours

Het kamp van Auvours staat vermeld op het inlijvingsrapport van mijn grootvader Martinus Evers. Daar heeft hij zijn opleiding gehad. Het kamp van Auvours is gelegen in Frankrijk in de gemeente Champagné, 12 kilometer ten oosten van Le Mans.

Het kamp van Auvours werd voor de oorlog als oefenterrein gefrequenteerd door verschillende Franse regimenten. Op het einde van 1914 werd deze plaats het belangrijkste opleidingscentrum voor de infanterie van het Belgische leger (5.000tot 6.000 recruten).

De soldaten in opleiding liepen soms weken in burgerkledij maar werden later standaard voorzien van een soort vaalwitte oefenuniformen, dit werd op zijn beurt een blauw uniform. Vele witte tenten maakten in 1915 langzamerhand plaats voor houten barakken.

Nog even over het blauwe uniform : dit was al generaties lang het gewone uniform voor de beginnelingen, al van in de Napoleontische tijd. Vandaar dat men in het Frans spreekt over “les bleus” als we in het Nederlands praten over de groentjes.

Soldaat Tuur De Smet, november 1914, Camp d’Auvours
“We werden ondergebracht in tenten en kregen als uitrusting een laken broek, een jas die veel meer leek op een gevangenisvest, een gamel, een strozak en een deken. Na harde trainingsdagen, aan dertig centiemen per dag en zonder overjas om ons te beschermen tegen de winterkoude, kwam het ogenblik dat onze uniformen werden uitgereikt.”

Belgisch militaire begraafplaats

Op de website van de gemeente Champagné, waar het kamp van Auvours gevestigd is, wordt er gesproken over de “cimetière militaire belge”. Hier liggen 61 (volgens andere site  62) Belgische soldaten begraven. Hier zal je ook het graf vinden van Vincent Bergmans , geboren te Kaulille, woonachtig te Neerpelt. En gestorven op 14 oktober 1918 (Spaanse griep ?)

Hamontenaren in Auvours in 1916

Al googelend kom je soms op webpagina’s terecht waarvan je achteraf niet meer weet met welke zoekwoorden je daar gekomen bent. Als ik me goed herinner, was het met de zoekwoorden Auvours + 1916. En daar kwam ik uit op de website van Hamont-Achel.Onderstaande foto is te zien op de webpagina van de stad Hamont-Achel. De man waar de pijl naar wijst is de vader van Guido Feijen. Mijn grootvader Martinus Evers is de man achteraan links.

bronnen

WOI Dudzele

Ville de Champagné

Bel Memorial

One thought on “Auvours

  1. morgen gert van danny delcambre kreeg ik u vraag door om u te helpen met kamp auvours
    meent eens kontacht hierover met mij groeten andre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.