1916 – Opkomst van de Stahlhelm

In het begin van de eerste wereldoorlog beschikten de soldaten niet over een helm. Ze gingen met kepies allerhande naar het slagveld. Na de slag bij de Marne werden de Duitse legers door Britten en Fransen tot staan gebracht. Alle legers groeven zich in en de soldaten zochten beschutting in de loopgraven. Wie de omgeving wou verkennen, stak zijn hoofd boven de loopgraven uit. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hoofdwonden meer en meer voorkwamen vanaf het moment dat de oorlog zijn loopgravenfase inging.

De eersten die zochten naar extra hoofdbescherming, waren de Fransen. In eerste instantie deelden ze ijzeren hoofddeksels uit die de soldaten onder hun kepi konden dragen. Heel populair waren die niet, te koud in de winter, te warm in de zomer.

cerveliere_grandeguerre02

 

casqueAdrian.jpgGeneraal Louis Adrian komt met een ontwerp uit dat in september 1915 goedgekeurd wordt voor massaproductie. Van de Adrianhelm zijn er in totaal 7 miljoen helmen gemaakt. Niet alleen het Franse leger kiest voor dit type helm, maar ook het Belgische, Italiaanse, Servische, Roemeense en Russische leger rusten hun soldaten uit met dit type helm.

De Engelsman John Brodie ontwerpt de Brodiehelm in september 1915. Die helm vertoont enige gelijkenissen met de middeleeuwse ketelhelm.

BrodieHelmkettle_hat_helmet

 

 

 

 

 

De Duitsers hebben het langste gedaan over hun ontwerp. Generaal Gaede komt eerst nog met een eigen ontwerp af om zijn soldaten te beschermen tegen verwondingen aan het hoofd. Maar dit ontwerp zal nooit veel succes kennen.

GaedeHelm

Frederich Schwerd en Dr. August Bier ontwierpen een nieuwe helm die een aantal kenmerken van Gaedes helm meenam. De Stahlhelm wordt uitgebracht in 1916 en voor het eerst gebruikt bij de slag om Verdun. Vaak wordt deze helm vergeleken met het type helm dat de ridder draagt in een tekening van Dürer

Stahlhelm1916Durerhelmet

Alle vermelde helmen zullen ook tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt worden, al zijn er dan hier en daar wel lichte wijzigingen aangebracht.

bronnen
https://fr.wikipedia.org/wiki/Casque_Adrian
https://nl.wikipedia.org/wiki/Adrianhelm
https://fr.wikipedia.org/wiki/Louis_Adrian
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brodiehelm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stahlhelm_(helm)
http://larsgyllenhaal.blogspot.be/2010/08/missing-link-in-helmet-history.html