Hamont

Hamont is de geboortestad van mijn grootvader, Martinus Evers. Wie al eens in Hamont is geweest, zal zich verbazen over het feit dat ik spreek van de stad Hamont. Maar Hamont heeft wel degelijk stadsrechten, en dit sinds de 14e eeuw. In 1796 raakte Hamont de stadsrechten kwijt. Na de fusie met Achel werd de nieuwe gemeente Hamont-Achel in 1985 terug  als stad erkend.

Volgens het document van het leger woonde mijn grootvader in de Stationsstraat te Hamont. Vandaag heet die de Statiestraat. Mogelijk zag die er in de jeugdjaren van mijn grootvader uit zoals hieronder is afgebeeld.

Voor het verhaal van mijn grootvader is “den droad” heel belangrijk. Den droad is de naam die men in Hamont geeft aan de elektrische versperring die de Duitsers oprichten in het najaar van 1915 om de Belgen te verhinderen naar Nederland te gaan. Hierdoor wilde men vrijwilligers hinderen om over Nederland naar Engeland te gaan en zo aan het Ijzerfront te komen. In 1915 lag Hamont buiten de draad en kom men dus eenvoudig de Nederlandse grens over. In de zomer van 1916 is de draad verplaatst zodat Hamont ook afgesloten werd van Nederland.

Op de webpagina hieronder vermeld kan je het volgende lezen

grevenbroekmuseum – over den droad

De eerste versperring werd in 1915 door de Duitse soldaten zelf geplaatst. Zij liep van Lozen, over de Hork naar de “Quatre-Bras” te Achel, om dan verder de richting te nemen naar Lommel-Schoor, gedeeltelijk door het Hageven.
Op deze wijze maakten de Duitsers van Hamont en Achel een soort “no mans land” omdat deze twee dorpen afgesloten werden van de rest van Limburg.

Slechts weinige mensen kregen de toelating om door de aangebrachte poorten te gaan; een of andere boer die velden had aan de andere kant van de draad … De mensen probeerden dan over de draad en bij de poorten enkele nieuwtjes te roepen naar familieleden aan de overkant… mits een goede fooi aan een soldaat en als er geen officier in de omgeving was … Anderzijds hadden Achel en Hamont een druk verkeer met Nederland.

Langs de eenzame heidevlakten, vennen en bossen ging dat heel gemakkelijk. Daarom blijkbaar brachten de Duitsers in 1916 de versperring over naar de grensstreek. Daarbij werd de Achelse Kluis in twee gedeeld, omdat de gebouwen op Belgisch en de meeste landerijen op Nederlands grondgebied lagen.
Op 6 juni 1916 begon men de draad te verplaatsen; op 14 augustus werd hij geladen.

De conclusie is dan ook dat mijn grootvader niet over de draad moest. In februari 1916 zat mijn grootvader in Folkestone en toen lag de draad nog ten zuiden van het centrum van Hamont.

Eén week na de wapenstilstand, op 18 november 1918,  zou er in Hamont centrum nog een reusachtige ontploffing plaatsvinden op een Duits troepentransport. Hierbij werden 1000 Duitse soldaten gewond of gedood.

1 thoughts on “Hamont

  1. Geachte heer Evers,

    Ik schrijf u dit bericht omdat ik een oude Duitse bijbel in mijn bezit heb die op 18 november 1918 gevonden is in Hamont door mijn grootvader. Het was van een gewonde Duitse soldaat.
    Ik wist van het bestaan van deze bijbel af maar deze lag al tientallen jaren in een doos op de zolder van mijn ouderlijk huis. Mijn moeder is onlangs overleden en bij het opruimen van de zolder kwam ik de bijbel weer tegen.
    Aan de binnenkant van de bijbel is de vondst op 18 november 1918 door mijn grootvader opgetekend.
    De bijbel is van 1824. Gepubliceerd in Rinteln.

    Ik heb reeds aan het Grevenbroekmuseum een E-mail geschreven en gevraagd of het museum interesse zou kunnen hebben in deze bijbel.

    We vinden het zonde dat het wederom in een doos moet belanden. We willen graag de bijbel verkopen. De bijbel ziet er nog redelijk goed uit. De kaft is ietwat gehavend maar de binnenkant is in goede staat.

    Indien u interesse heeft voor uzelf of voor het museum, horen we dat graag.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.