1915

Januari

Vrijdag 1 januari : de Fransen nemen een bos in bij Mesnil-les-Hurlus in de Champagnestreek. De Russen rukken op in Bukovina. Hevige gevechten in Armenië tussen Russen en Turken bij Sarikamish.

Zaterdag 2 januari : Gevechten bij Gorlitse (Polen). Slag van Sarikamish duurt voort.

Maandag 4 januari : Fransen rukken op bij Sint-Joris en veroveren Steinbach (Elzas). Russen overwinnen in Sarikamish en Ardahan.

Woensdag 6 januari : Fransen veroveren Altkirch (Elzas). De Russen bereiken de Hongaarse grens.

Donderdag 7 januari : Fransen veroveren Burnhaupt-le-Haut (Elzas).

Vrijdag 8 januari : Fransen nemen Perthes (Champagne) in maar verliezen Burnhhaupt-le-Haut weer aan de Duitsers.

Zaterdag 9 januari : Duitse tegenaanval bij Soissons en Perthes wordt afgeslagen.

Maandag 11 januari : Weer een Duitse tegenaanval bij Soissons gestopt.

Dinsdag 12 januari : Duitsers nemen heuvel 132 bij Soissons in. De Russen veroveren verschillende dorpen bij Rosog (Oost-Pruisen).

Woensdag 13 januari : Slag van Kara Urgan (Armenië) woedt volop. De Turken nemen Tabriz (Perzië) in.

Vrijdag 15 januari : Duitse opmars naar Soissons wordt gestopt. De Russen nemen 4000 gevangenen bij Kara Urgan.

Zaterdag 16 januari : Franse artillerie verdrijft de Duitsers bij Nieuwpoort. De Fransen boeken ook successen nabij Arras. De Russen bezetten de Kirlibaba pas in Bukovina.

Maandag 18 januari : De Russen drijven de Turken over de Chorok rivier in Armenië.

Dinsdag 19 januari : Duitse zeppelins bombarderen Yarmouth.

Woensdag 20 januari : hevige gevechten bij Hartmannsweilerkopf (Elzas).

Donderdag 21 januari : Oostenrijkse aanval op de Kirlibaba pas wordt door de Russen afgeslagen.

Vrijdag 22 januari : Hevige gevechten bij Hartmannsweilerkopf. Duitse vliegtuigen vallen Duinkerken aan. Britse vliegtuigen vallen Zeebrugge aan.

Zaterdag 23 januari : hevige gevechten in Argonne en in de Elzas. Twee Turkse divisies worden verslagen bij Khorsan (Armenië).

Zondag 24 januari : zeeslag bij Dogger bank.

Maandag 25 januari : Duitse aanval op Ieper wordt afgeslagen door de Fransen. De Britten houden een andere Duitse aanval bij La Bassée tegen. De Russen rukken op bij Pillkallen (Oost-Pruisen). Gevechten in de Karpaten breken uit. De Britten vallen Alexandretta aan.

Dinsdag 26 januari : Franse successen bij Craonne. Russen rukken op naar de Dukla pas. De Turken vallen opnieuw aan in Armenië.

Woensdag 27 januari : De Duitsers worden teruggedreven in Argonne. De Fransen vorderen in de Vogezen nabij Senones. De Russen nemen Gorness (Armenië) in en nemen daarbij de staf van een Turkse divisie gevangen. De Engelsen geven Roemenië een lening van 5 miljoen pond.

Donderdag 28 januari : Duitse vliegtuigen vallen Duinkerken aan. De Russen worden weggedreven van de Beskid pas. Een Russische torpedoboot bombardeert Trebizond en Rize.

Vrijdag 29 januari : De Britten slaan een Duitse aanval bij La Bassée af. De Duitsers slagen er niet in over de Aisne te geraken nabij Soissons. Hevige gevechten bij de passen van Dukla en Wyszkov. De Russen moeten zich terugtrekken, maar naderen wel Tilsit. Bij kaap Moen (Denemarken) zinken de Russen een Duitse torpedoboot. De Fransen nemen Bertua in (Kameroen).

Zaterdag 30 januari : De Fransen verliezen terrein in West-Argonne. Een Duits offensief bij Lipno (Polen) wordt teruggedreven. De Russen verslaan de Turken bij Sufian en drijven ze terug tot Tabriz. Een Duitse U-boot zinkt vier Britse schepen voor de kust van Lancashire.

Zondag 31 januari : De Duitsers veroveren terrein bij Bolimov.

Februari

Maandag 1 februari : De Duitse aanval bij La Bassée wordt gestopt. De Russen winnen terrein bij Bolimov en in de Dukla pas. Turkse troepen rukken op naar het Suezkanaal.

Dinsdag 2 februari : De Oostenrijkers worden in Herzegovina terugedreven door de Montenegrijnen. De Duitsers geven een lening van 3 miljoen mark aan Bulgarije.

Woensdag 3 februari : Duitse aanvallen in Champagne worden afgeslagen. De Russen nemen Gumin bij Bolimov in. De Turken proberen het Suezkanaal over te steken maar worden tegengehouden door Indische troepen en de Egyptische artillerie.

Zaterdag 6 februari : de Oostenrijkers nemen Kimpolung in aan het oostfront.

Zondag 7 februari : zware Duitse aanval op Bagatelle (Argonne). De Duitsers starten een offensief in Oost-Pruisen. Zware gevechten in de Tucholka pas. De Oostenrijkers bereiken de Suczava vallei in Bukovina.

Maandag 8 februari : Gevechten in Bagatelle duren voort. De Duitsers nemen Johannesburg in. De Oostenrijkers rukken verder op in Bukovina. De Turken trekken zich terug van het Suezkanaal. De “Breslau” bombardeert Jalta (Krim) en Russische oorlogsschepen bombarderen Trebizond.

Woensdag 10 februari : De Duitse frontlijn aan het oostfront bereikt Pillkallen en Vladislavov. Ze rukken verder op naar Eydtkuhnen en Wirballen.

Vrijdag 12 februari : de Duitsers bezetten Mariampool en Kalyaria in Polen. De Oorstenrijkers rukken op in Oost-Galicië na de toegang tot tot Jablonitsa pas te hebben geforceerd. Britse schepen vallen Duitse posities aan in Oostende en Zeebrugge.

Zaterdag 13 februari : De Duitsers nemen het dorp Norroy in, nabij Pont-à-Mousson. Duitse troepen veroveren Russische posities nabij Lyck. De Britten vallen de Turken aan bij Tor (Suezgolf).

Zondag 14 februari : De Duitsers nemen Britse loopgraven in Sint-Elooi. De Fransen winnen terrein bij Norroy. De Duitsers nemen Sengern en Remsbach in, evenals Lyck aan het Oostfront.

Maandag 15 februari : de Britten heroveren hun stellingen bij Sint-Elooi. De Duitsers veroveren Plotsk (oostfront). De Albanezen rukken verder op in Servië.

Dinsdag 16 februari : De Fransen worden teruggedreven bij Norroy. Hevige gevechten in Champagne en Argonne. De Oostenrijkers nemen Kolomea in (Bukovina). De Albanezen worden terug over de Servische grens gejaagd. Britten en Fransen nemen weer Duitse stellingen onder vuur bij Oostende en Zeebrugge.

Woensdag 17 februari : De Fransen winnen terrein bij Roclincourt (noorden van Arras) en Perthes (bij Verdun). De Russen worden verslagen bij Plotsk-Ratsionj. Een veldslag woedt bij Nadworna en Kolomea. De Oostenrijkers nemen Czernowitz in.

Donderdag 18 februari : Hevige gevechten bij Arras, Verdun en in de Elzas. De Fransen nemen Norroy weer in. De Duitsers veroveren Tauroggen (bij Tilsit). De Oostenrijkers starten een offensief bij Dunajec. Vanaf vandaag starten de Duitse duikboten een blokkade op zee.

Vrijdag 19 februari : Hevige gevechten in de Vogezen. De Russen loanceren een tegenoffensief aan de Oost-Pruisische grens. Uitvallen vanuit Premsyl worden afgeweerd. Het Oostenrijkse offensief bij Dunajec loopt vast. Britse en Franse slagschepen bombarderen de fronten bij de Dardanellen.

Zaterdag 20 februari :de Duitsers winnen terrein bij Ieper. De Fransen veroveren een bos ten noorden van Perthes. De Duitsers rukken op ten zuiden van Sulzern (Elzas). Het bombardement van de forten in de Dardanellen gaat door.

Zondag 21 februari : De Fransen rukken verder op tren noorden van Perthes. De Duitsers nemen Hochrod en Stossweiler (Elzas) in. De Russen hebben succes met hun tegenaanval in Lomja en Pltsk. Ze vallen de Oostenrijkers aan in de buurt van Stanislau. De Turken worden de rivier Ichkalen (Armenië) overgedreven.

Maandag 22 februari : een Zeppelin bombardeert Calais. Ook Reims wordt door Duitse vliegtuigen aangevallen. De Duitsers melden dat hun tegenoffensief 100.000 Russische gevangenen in Oost-Pruisen heeft opgeleverd. Hevige gevechten in het noorden van Polen, vooral bij Przasnysz. Een veldslag ten zuiden van de lijn Dolina-Stanislau begint.

Woensdag 24 februari : De Fransen boeken terreinwinst ten noorden van Mesnil (Champagne). De Duitsers steken de Njemen over en nemen Przasnysz in. Ze nemen daarbij 10.000 krijgsgevangenen. De Russen nemen Mozely in bij Bolimov.

Donderdag 25 februari :de Britten boeken kleine terreinwinst bij La Bassée. Er zijn terug gevechten bij Przasnysz. Ook bij de Dardanellen worden de bombardementen hernomen.

Vrijdag 26 februari : De Fransen nemen twee Duitse loopgraven in ten noorden van Mesnil. De Russen drijven de Duitsers op de vlucht bij Przasnysz.

Zaterdag 27 februari : DSe Russen nemen Przasnysz weer in.

Zondag 28 februari : de Fransen rukken op bij Perthes. De Duitsers bombarderen Soissoins en Reims.

Maart

Maandag 1 maart : de Fransen nemen nieuwe posities in 2 kilometers ten noorden van hun oude posities tussen Perthes en Beauséjour. Aan de Njemen zakt het Duitse offensief in mekaar. Zware gevechten bij Grodno en Osovjets. De Oostenrijkers worden teruggedreven in de Karpaten.

Dinsdag 2 maart : de Duitsers lanceren een tegenaanval bij Perthes. Aan de Njemen rivier maken de Russen 10.000 Duitsers krijgsgevangen. Nog steeds zware gevechten bij Grodno en Osovjets. De Russen bombarderen Czernovits. De Oostenrijkers worden afgeslagen aan de Lupkow pas. Bij de Dardanellen begint het zeebombardement opnieuw.

Woensdag 3 maart : de Fransen slaan Duitse aanvallen op Mesnil (Champagne) af. De Duitsers bombarderen Reims. De Russen nemen Stanislau weer in en maken 6.000 krijgsgevangenen. Oostenrijkse aanvallen i n de karpaten mislukken.

Donderdag 4 maart : De Russen hebben rond Stanislau al 19.000 krijgsgevangenen gemaakt. Bij de Dardanellen worden de Turkse forten weer gebombardeerd.

Vrijdag 5 maart : Een zeppelin stort neer bij Tienen. De Duitsers concentreren hun troepen bij Thorn en Mlava (oostfront). De Russen steken de Bistritza over en bedreigen de Oostenrijkse flank in de Karpaten.

Zaterdag 6 maart : de Oostenrijkse aanvallen in de Karpaten worden gestopt. De Oostenrijkers trekken zich terug in Bukovina.

Zondag 7 maart : Oostende wordt aangevallen door zes Britse vliegtuigen. De Russen achtervolgen de terugtrekkende Duitsers in de Augustovo bossen (noord-Polen). Hevige gevechten bij Osoviets. De Oostenrijkers worden gestopt bij Baligrod. In de Dardanellen duurt het bombardement nog voort. De kanonnen van het fort Dardanos worden tot zwijgen gebracht.

Maandag 8 maart : Een aanval van de Duitsers bij Diksmuide mislukt. Aan het oostfront zijn er hevige gevechten rond Vistula en Osoviets. De Oostenrijkers lijden hevige verliezen bij hun aanvallen op Baligrod. Oostende wordt aangevallen door Britse zeeschepen.

Dinsdag 9 maart : De Fransen winnen terrein bij Perthes – Mesnil. Hevige gevechten tussen Four de Paris en Bolante. De Russen naderen Osoviets (Osovitse). Artillerieduels langs beide kanten van de Narev rivier.

Woensdag 10 maart : de slag om Neuve Chapelle begint. De Russen drijven de Duitsers terug langs de Njemen en ten westen van Grodno. Nieuwe bombardementen bij de Dardanellen.

Vrijdag 12 maart : Duitse tegenaanvallen bij Neuve Chapelle en bij Przasnysz (oostfront).

Zaterdag 13 maart : Fransen winnen terrein in de Champagne. Belgen veroveren grond aan het Ijzerfront. De Duitsers bombarderen Ieper. Oostenrijkers lanceren aanvallen in de Karpaten en oost-Galicië.

Zondag 14 maart : De slag om Sint-Elooi begint. De Duitsers vallen aan ten zuiden van Ieper. Belgen veroveren terrein in de bocht van de Ijzer en ten zuiden van Diksmuide. Hevige Duitse aanvallen tussen Four de Paris en Bolante. Russen boeken winst in Przasnysz. De Duitse kruiser “Dresden” zinkt na aanvallen van Britse oorlogsschepen ter hoogte van Juan Fernandez eilanden voor de kust van Chili.

Maandag 15 maart : De Britten heroveren Sint-Elooi. De Fransen vorderen in de Champagne en de Argonne. Russisch offensief langs de Orzec rivier (Polen) en bij Smolnik (Karpaten).

Dinsdag 16 maart : Fransen stoppen een Duitse aanval bij Le Mesnil.

Woensdag 17 maart : Oostenrijkse versterkingen steken de Prut rivier over in Bukovina.

Donderdag 18 maart : Hevige gevechten tussen Four-de-Paris en Bolante. De Russen bezetten Memel (Oost-Pruisen). Oostenrijkers vallen aan in de Karpaten en Bukovina. Twee forten bij de Dardanellen worden vernietigd. Roemenië roept de lichtingen van 1909 tot 1915 onder de wapens.

Vrijdag 19 maart : De Duitsers vallen aan in de Vogezen. Oostenrijkers doen een uitval uit Przemsyl maar worden teruggedreven. In de Dardanellen stopt de militaire operatie door het slechte weer.

Zaterdag 20 maart : De Duitsers heroveren loopgraven bij Notre Dame de Lorette. Russen vallen aan bij Smolnik. Er woedt een hevige storm bij de Dardanellen. In Zuid-Afrika verslaat generaal Botha een Duits leger bij Riet, op de Swakop.

Zondag 21 maart :de Fransen heroveren looppgraven bij Notre Dame de Lorette. Hevige gevechten bij Bagatelle (Argonne). De Duitsers nemen Memel weer in. Bij Osovitse trekken ze hun artillerie terug. De Italiaanse militaire attaché verlaat Wenen.

Maandag 22 maart : Twee zeppelins vallen Parijs aan. Het Oostenrijkse garnizoen van Przemsyl geeft zich over aan de Russen. Daarmee verliezen de Oostenrijkers 126.000 soldaten en 700 kanonnen. De Turken trekken troepen samen bij El Kubri (Suez).

Dinsdag 23 maart : De Duitsers bombarderen Reims en Soissons. De Fransen slagen erin de Duitse kanonnen bij Soissons tot stilzwijgen te brengen. In de Dardanellen herbegint het bombardement. De Turkse troepen bij El Kubri worden door de Britten verjaagd.

Woensdag 24 maart : Britse piloten voeren een raid uit op Hoboken. Chili protesteert bij de Britten tegen de inval in haar territoriale wateren bij de slag van Juan Fernandez.

Donderdag 25 maart : de Russen maken 5.700 Oostenrijkse soldaten gevangen in de Karpaten.

Vrijdag 26 maart : de Fransen veroveren de top van de Hartmannsweilerkopf. Zes Franse vliegtuigen bombarderen Metz. De Russen nemen de Lupkow pas in en maken nog eens 2.500 Oostenrijkers krijgsgevangen.

Zaterdag 27 maart : De Fransen boeken terreinwinst bij Les Eparges. De Russen drijven de Duitsers terug in het Njemen district.

Zondag 28 maart : de Fransen slaan tegenaanvallen bij Les Eparges af. De Duitsers lanceren een nieuw offensief in noord-Polen. De Russen rukken verder de Karpaten in. De Russische vloot bombardeert forten op de Bosporus.

Maandag 29 maart : De Duitsers nemen Tauroggen in (noord-oosten van Tilsit). De Russen nemen andermaal 5.600 Oostenrijkers gevangen in de Karpaten. Nederland protesteert tegen Duitse aanvallen van schepen in haar territoriale wateren.

Dinsdag 30 maart : de Duitsers bombarderen Reims.

Woensdag 31 maart : Hevige gevechten in de Karpaten.

April

Donderdag 1 april : De Britse luchtmacht houdt een raid op Zeebrugge en Hoboken. De Duitsers bezetten Kloosterhoek bij Diksmuide. De Russen maken vorderingen in de Karpaten en bezetten Tsria (Transkaukasië). De Bulgaarse Komstodjis vallen de Serviërs in Valandovo aan. Zuid-Afrikaanse troepen bezetten Hasuur (Duits Zuid-West-Afrika).

Vrijdag 2 april : Duitse aanval gestopt in Bagatelle. Franse luchtaanvallen op Duitse vliegvelden in België en Lorraine. De Russische cavalerie verslaat de Duitse cavalerie in noord-Polen. De Russen nemen Cigielka (Karpaten) in. Oostenrijk biedt Italië aan om te praten over een grenscorrectie bij Trentino.

Zaterdag 3 april : De Fransen nemen Regnieville in. De Russen worden teruggedreven in de Karpaten. Hevige gevechten ten noorden van Czerniwitz. Een Frans expeditiekorps land in Alexandrië. De Russische zwarte-zee-vloot valt de Duitse schepen “Goeneb” en “Breslau” aan. Zuid-Afrikaanse troepen nemen Warmbad in (Duits Zuid-West-Afrika). De Amerikaanse militaire missie in Duitsland wordt teruggeroepen.

Zondag 4 april : de Fransen winnen terrein ten zuiden van Saint-Mihiel en in het Woevre district. De Duitsers veroveren Driegrachten. De Russen bezetten Cisna en bereiken Sztropko (Karpaten). Hevige gevechten in Okna nabij Czernowitz. De Russen verslaan de Turken bij Olty (Armenië).

Maandag 5 april : De Belgen worden verdreven van Driegrachten. De Fransen winnen terrein ten oosten van Verdun maar verliezen terrein in Argonne. De Russen rukken op in de Karpaten.

Dinsdag 6 april : De Fransen rukken verder op ten oosten van Verdun en in de Elzas. De Russen boeken terreinwinst in het Njemen district. Servische artillerie in actie rond Belgrado. De Russen nemen Artyin in (Armenië). De Duitsers worden verslage in Karunga (Duits Oost-Afrika).

Woensdag 7 april : Gevechten tussen Turken en Britten in El Kantara (Egypte).

Donderdag 8 april : Begin van de deportatie en slachting van Armeniërs in het Ottomaanse rijk. De Italiaanse regering stuurt een brief naar Oostenrijk met de vraag voor territoriale toegevingen in ruil voor neutraliteit.

Vrijdag 9 april : De Fransen veroveren Les Eparges. Duits bombardement op Reims. Russen boeken terreinwinst bij Suvalki.

Zaterdag 10 april : Franse successen in het bos van Montmare (Woëvre). Hevige gevechten in de Uzsok pas (Karpaten). Oostenrijkers bombarderen Belgrado. Albanezen bombarderen Durazzo. Een Belgisch schip “Harpalyce” wordt getorpedeerd.

Zondag 11 april : De Duitsers bombarderen Osovitze. De Russen nemen Wysocko Nizhne in bij de Uzsok pas. De Turken vallen de Britten aan in Kurna (Mesopotamië – Irak) en Ahwas (Perzische golf). Bulgarrije stemt in om een gemengde Bulgaarse-Servische commissie in te zetten om de grensincidenten te onderzoeken in Macedonië.

Maandag 12 april : een Franse aanval op de Hartmannsweilerkopf mislukt. Duitse vliegtuigen bombarderen Nancy. De Russen worden tegengehouden ten oosten van de Uzsok pas. De Turken vallen Basra aan. De Franse kruiser “Saint Louis” bombardeert Gaza.

Dinsdag 13 april : de Fransen winnen terrein bij Berry-au-Bac. Voor Maizeray blijven ze echter steken. De Russen veroveren enkele toppen van de Uzsok pas. De Turken worden verslagen bij Basra en verlaten hun posities in het nabijgelegen Shaiba. De Bulgaarse premier Radoslavov beveelt de ontwapening van Turken en Bulgaren aan de Servische grens. Italië dringt aan op een antwoord van Wenen op hun vraag van 8 april voor grenscorrecties in ruil voor neutraliteit.

Woensdag 14 april : de Duitsers beschuldigen de Fransen van het gebruik van gifgas bij Verdun. Zeppelinaanval op Tyneside (Noord-Engeland). De Duitsers worden teruggedreven bij Osowitse. Russen rukken op naar Czernowitz. Brits offensief tegen de Turken bij Shaiba. Generaal Von Bissing heft het Belgische rode kruis op.

Donderdag 15 april : Oostende wordt aangevallen door 15 geallieerde vliegtuigen. Hevige gevechten rond Oostende. Franse vliegtuigen vallen Freiburg aan. De Russche zwarte-zee-vloot valt Ergeti en andere plaatsen aan op de kust van Anatolië.

Vrijdag 16 april : De Duitsers worden verdreven uit Notre Dampe de Lorette. Franse vliegtuigen bombarderen Straatsburg en andere Duitse steden. Zeppelinaanval op Faversham en Sittingbourne. De Russen nemen twee hoogtes in ten zuidwesten van de Rosztoki pas (Karpaten). De geallieerde vloot neemt Enos onder vuur. De Turken bereiken Urumia (noord-west Perzië / Iran). Een Franse kruiser bombardeert El Arish. Oostenrijk wijst de Italiaanse eisen voor een grenscorrectie van de hand. De Nederlandse regering protesteert tegen het zinken van de “Katwyk” door een Duitse u-boot.

Zaterdag 17 april : De Britten nemen heuvel 60 bij Sint-Elooi in. Oostenrijks offensief bij Styrj (oost-Galicië). Engels-Inische cavalerie bezet Nakaila. Een Franse cruiser bombardeert een Turks kamp ten zuiden van Gaza.

Zondag 18 april : De Duitsers proberen heuvel 60 bij Sint-Elooi te heroveren maar slagen daar niet in.

Maandag 19 april : de Duitsers trekken zich verder terug uit de Elzas. Gevechten om heuvel 60 bij Sint-Elooi duren voort. Sir John French ontkent dat de Britten gebruik maakten van gifgas. De Duitsers ontruimen Keetmanshoop (Duits Zuid-west-Afrika).

Dinsdag 20 april : Duitse bombardementen van Reims en Ieper. De Duitsers nemen terug Embermenil in (Lorraine). De Turken belegeren Van (Armenië). Duitse nederlaag bij Kebus, ten noorden van Keetmanshoop. Engelsen enb Fransen nemen Mandera in (Kameroen).

Woensdag 21 april : Gevechten om heuvel 60 bij Sint-Elooi gaan voort. De Fransen nemen twee linies in bij Saint-Mihiel. De Russen nemen heuvel 1002 bij Lubonia in (Karpaten).

Donderdag 22 april : De tweede slag om Ieper begint. De stad ligt nu grotendeels in puin. De Duitsers bestoken Franse stellingen met gifgas. Als de Fransen terugwijken, grijpen de Canadezen in om de Duitse aanval te stoppen. Russische aanvallen worden tegengehouden bij de Uzsok pas. Oostenrijkse aanval richting Styrj faalt. Engelsen en Fransen landen bij Enez (Turkije). De Britse admiraliteit stopt het passagiersvervoer tussen Engeland en Nederland.

Vrijdag 23 april : De Canadezen stoppen de Duitsers bij Sint Juliaan. De Duitsers nemen wel andere gehuchten nabij Ieper in. De Turkse kust wordt gebombardeerd door een geallieerde vloot in de golf van Saros.

Zaterdag 24 april : De Duitsers nemen Sint Juliaan in. Fransen en Belgen heroveren Lizerne. De 3e Canadese brigade wordt teruggetrokken. De Oostenrijkers veroveren Ostaij nabij Kosziowa. Gevechten rond de Kilimanjaro.

Zondag 25 april : De Duitsers nemen Lizerne weer in. De Britten worden gestopt voor Sint-Juliaan. De Duitsers veroveren de top van Hartmannsweilerkopf en verliezen hem dan weer. Hevige gevechten nabij Styrj (oostfront). Engelsen en Fransen landen in de Dardanellen. De Russiche vloot vqalt froten aan de Bosporus aan. Meneer Derrnburg stelt een onofficieel Duits vredesvoorstel voor in de VS.

Maandag 26 april : De Duitsers geraken door Britse linies in Broodseinde in de tweede slag om Ieper. De Fransen heroveren het Sas. Een Britse aanval op Sint Juliaan wordt afgeslagen. Britse piloten vallen Kortrijk en plaatsen in de omgeving aan. In de Dardanellen bestromen Britten en Fransen heuvel 141 en ze consolideren hun posities op het V-strand. De Russen rukken op naar Olty (Armenië). De Duitsers worden terugedreven in Trekopjes, nabij Swakopmund (Duits zuid-west-Afrika).

Dinsdag 27 april : Een geallieerde aanval ten noorden van Ieper wordt gestopt door het gebruik van gifgas. De Duitsers rukken op naar Shavli. In de Dardanellen nemen Britten en Fransen posities in op het Gallipoli schiereiland. De Russen verdrijven de Turken uit Kutur (Perzië).

Woensdag 28 april : Het Duitse offensief bij Ieper wordt gestopt. De Duitsers bombarderen Duinkerken, Pervyse en Nancy. De Fransen bombarderen Friedrichshaven. Duitse aanval op Franse posities nabij Les Mesnils. Een Oostenrijks-Duits offensief onder leiding van von Mackensen begint in West-Galicië tussen de rivieren Dunajec en Biala. De Russen worden teruggedreven. In de Dardanellen rukken de geallieerden op naar Krithia. Gevechten ten oosten van het Suezkanaal. De Duitsers worden verslagen in Gibeon (Duits zuid-west-Afrika).

Donderdag 29 april : Artiellerieduels ten noorden van Ieper. Duitsers bombarderen Reims en Duinkerken. De Duitsers rukken op in Galicië en de Baltische landen. Ze bereiken de spoorlijn Libau-Dvinsk. De Russen houden de Oostenrijkers af in de Uzsok pas. De Turken trekken zich terug van het Suezkanaal. Britse onderzeeboten zinken Turkse schepen in de zee van Marmara.

Vrijdag 30 april : De Duitsers willen oprukken vanuit Sint-Juliaan maar worden gestopt. In de provincie Kovno bereiken de Duitsers de stations van Muravievo en Radziviliski. Een Autralische duikboot wordt gekelderd door de Turken in de zee van Marmara.

Mei

zaterdag 1 mei : Een Duitse aanval op heuvel 60 wordt afgeslagen. Niettemin trekken de Britten zich terug naar een nieuwe loopgraaf. De Duitsers bezetten Shavli en naderen Libau (Baltische landen). De Turken vallen de geallieerde linies aan op Gallipoli. Zeeverkeer tussen Engeland en Nederland herneemt.

Zondag 2 mei : Gevechten rond Sint-Juliaan (Ieper). Oostenrijkers en Duitsers nemen Gorlitse en Ciezkowica in en steken de Biala rivier over. De Russen nemen de Makovokaberg bij Styrj in maar geven hun posities later weer af. Turken raken slaags met Fransen en Britten op de Dardanellen. De Russische vloot neemt de forten van de Bosporus onder vuur. De Turkse minister van oorlog stuurt Franse en Britse onderdanen naar de gevarenzone in Gallipoli.

Maandag 3 mei : De Duitsers rukken op naar Mitau. Oostenrijkers en Duitsers boeken terreinwinst in Galicië en de Karpaten. Turken vallen de Franse linies in Gallipoli aan. In de zee van Marmara zinken de Britten een Turks schip. Italië neemt afstand van de Triple Alliantie.

Dinsdag 4 mei : Fransen rukken op tussen Lizerne en het Sas. De Duitsers nemen Zonnebeke in, Westhoek en Zevenkote. De Russen houden stand aan de Visloka rivier (Galicië). De Britten slagen er niet in om door te breken in Gaba Tepe (Dardanellen).

Woensdag 5 mei : Duitsers winnen grond op heuvel 60 (Ieper). De Duitsers bombarderen Grodno (oostfront). De Turken worden verslagen door de Russen in Armenië. Geallieerden nemen Karibib in (Duits zuid-west-Afrika).

Donderdag 6 mei : De Britten heroveren loiopgraven op heuvel 60 (Ieper). De Oostenrijkers bezetten Tarnow (Galicië). Op de Dardanellen begint de 2e slag van Krithia.

Vrijdag 7 mei : de Russen vallen terug op Vistok en trekken ook terug in de Karpaten. Christenen worden afgeslacht in het Ottomaanse rijk. De Lusitania wordt getorpedeerd voor de kust van Ierland. Japan geeft een ultimatum aan China. Sir Edward Grey protesteert bij de Ottomaanse regering over het plaatsen van Franse en Britse burgers in een gevarenzone.

Zaterdag 8 mei : De Britten verliezen Frezenberg (Ieper) onder een bommenregen. De Duitsers nemen Libau in. De Russen trekken zich verder terug in Galicië.

Zondag 9 mei : De Britten nemen het Wieltje bij Ieper weer in. De Duitsers worden verslagen in Krakinow.

Maandag 10 mei : de Fransen nemen het kerkhof van Neuville Saint-Vaast in en een deel van Carency (noorden van Arras). De Duitsers trekken zich terug in de Baltische landen na hun nederlaag bij Krakinow.

Dinsdag 11 mei : De Duitsers bombarderen de weg tussen Ieper en Menen. De Fransen nemen het fort van Notre Dame de Lorette in. De Duitsers ontruimen Shavli. In Galicië rukken Duitsers en Oostenrijkers verder op. De Russen vallen terug op de San rivier. De Fransen nemen Eseka in (Kameroen).

Woensdag 12 mei : de Fransen veroveren Carency. De Duitsers bezetten Kyeltsi (Polen). Samen met de Oostenrijkers rukken ze verder op in Galicië en ten noorden van de Uzsok pas. In de Dardanellen wordt Cape Tekeh (“Gurka Bluff”) ingenomen door de Gurkas; H.M.S. “Goliath” wordt er getorpedeerd.

Donderdag 13 mei : Zwaar Duits bombardement op Ieper. De Fransen nemen het Bois le Prètre in. De Russen bezetten Sniatyn (aan de Prut rivier).

Vrijdag 14 mei : Fransen en Belgen winnen terrein bij Het Sas en Steenstraate. Bij de slag aan de San nemen de Oostenrijkers en Duitsers Jaroslav in. De Russen veroveren Kolomea. De VS sturen een protestbrief naar Duitsland over de Lusitania. In Groot-Brittanië begint het interneren van burgers van vijandige staten.

Zaterdag 15 mei : De Britten boeken succes bij de slag van Festubert. De Fransen bezetten Het Sas. De Russen verdrijven de Oostenrijkers van de Dnjestr. Oproer in Portugal.

Maandag 17 mei : Zeppelins vallen Duinkerken en Ramsgate aan. De Oostenrijkers en Duitsers steken de San over. De Russen bezetten Ardjiche aan het Van-meer (Armenië).

Dinsdag 18 mei : bij de slag van Festubert rukken de Britten op tot La Quinque rue – Bethune. De Oostenrijkers verdrijven de Russen van Sieniawa. De Turken vallen aan bij Gaba Tepe (Dardanellen).

Woensdag 19 mei : De Duitsers nemen Lutkow (Galiciën) in. De Russen veroveren Van (Armenië).

Donderdag 20 mei : De Duitsers bombarderen Przemsyl.

Vrijdag 21 mei : De Russen lanceren een tegenoffensief rond Przemsyl.

Zaterdag 22 mei : in de slag van Festubert bereiken de Britten de Quinque Rue. Duitse vliegtuigen vallen Parijs aan. Het Russische slagschip “Penteleimon” wordt getorpedeerd in de Zwarte Zee. De Italiaanse regering mobiliseert het leger.

Zondag 23 mei : In de slag van Festubert wordt een Duitse aanval afgeslagen. De Oostenrijkers vallen aan in de Karnische Alpen. De Turken verliezen weer een oorlogsschip door toedoen van een Britse duikboot. Italië verklaart Oostenrijk de oorlog.

Maandag 24 mei : Een Duitse aanval op Ieper wordt afgeslagen. De Fransen nemen Corneilles in (noordwesten van Angres). De Oostenrijkers en Duitsers bezetten Radyno (Galicië). De Italianen rukken op en bezetten Caporetto en Cormons op het Isonzo front. De Oostenrijkers doen een tegenaanval : hun schepen bombarderen de Italianen aan de Adriatische kust en hun vliegtuigen bombarderen Venetië.

Dinsdag 25 mei : Einde van de slag bij Festubert. De Oostenrijkers en Duitsers vestigen een bruggehoofd bij Zagrody aan de San. De Italianen nemen Monte Altinino (Trentino) in. De Russen bezetten Miandob (Perzië). De Turken zinken de HMS Triumph voor Gallipoli.

Woensdag 26 mei : Hevige gevechten rond Przemsyl.

Donderdag 27 mei : De Fransen nemen Les Quatre Bouquetaux in (bij Souchez). Hevige gevechten in Bois-le-Prêtre. De Russen nemen Sieniawa en Kindowary in. De Italianen bezetten Grado en Ala (Trentino). De president van Portugal neemt ontslag.

Zaterdag 29 mei : De Fransen veroveren Ablain (SOuchez). De Russen lanceren een tegenoffensief en drijven de Oostenrijkers in Oost-Galicië op de vlucht. De Turken boeken succes bij Gaba Tepe (Dardanellen). De Italianen bezetten Valona. In Kameroen bezetten Fransen en Engelsen Njok. Portugal heeft een nieuwe president.

Zondag 30 mei : Duitse aanval op Hooge. Fransen rukken op naar Souchez. Oostenrijks-Duitse aanvallen op de forten van Przemsyl. Russische successen bij de San. Italianen rukken verder op in Trentino.

Maandag 31 mei : Gevechten bij Hooge. De Fransen nemen de raffinaderij van Souchez in. Zeppelinaanval op Londen. De Oostenrijkers en Duitsers nemen Stryj in en de drie noordelijke forten van Przemsyl. De Britten verslaan de Turken bij Kurna (Tigris). Duitse troepen capituleren voor de Britten en Fransen in Monso (kameroen). Italianen vallen Pola aan.

Juni

dinsdag 1 juni : de Fransen veroveren loopgraven bij Souchez. De Duisters lanceren een gasaanval ten westen van Warschau. Oostenrijkse politen bombarderen Barin en Brindisi. De Italianen rukken op de Adige vallei.

Woensdag 2 juni : Oostenrijks-Hongaarse en Duitse troepen vallen Przemsyl aan. Oostenrijkers lijden een nederlaag bij Mikolajow aan de Dnjestr.

Donderdag 3 juni : Britten veroveren loopgraven bij Givenchy. Oostenrijks-Hongaarse en Duitse troepen nemen Przemsyl in. Een Turkse aanval op Gallipoli wordt afgeslagen. Amara (Mesopotamië / Irak) geeft zich over aan de Britten.

Vrijdag 4 juni : Fransen en Britten lanceren een aanval op Turkse posities op Gallipoli.

Zaterdag 5 juni : gevechten ten noorden van Arras. Italiaanse vloot bombardeert de Dalmatische kust.

Maandag 7 juni : De Britse pilot Warneford vernietigt een zeppelin tussen Gent en Brussel. Dit feit komt ook voor in het dagboek van Raoul Snoeck en het stripverhaal “afspraak in Nieuwpoort”. Frans offensief nabij Hebuterne. Duitse tegenaanvallen ten noorden van de Aisne teruggeslagen.

Woensdag 9 juni : Oostenrijkers en Duitsers teruggedrongen aan de Dnjestr. Italianen bezetten Monfalcone aan het Isonzo front.

Donderdag 10 juni : Oostenrijkers en Duitsers verder teruggedreven bij Zurawno aan de Dnjestr. Fransen en Britten nemen Garua (Kameroen) in.

Vrijdag 11 juni : Fransen stoppen een Duitse tegenaanval bij Hebuterne. Oostenrijkers verliezen 16.000 soldaten aan krijgsgevangenschap bij Zurawno.

Zaterdag 12 juni : Oostenrijkers en Duitsers steken de Dnjestr over bij Kolomea. De Duitsers vallen aan ten noorden van Shavli en Przasnysz in Galicië.

Zondag 13 juni : Fransen verliezen terrein bij Souchez. Frans succes ten zuidoosten van Hebuterne. Oostenrijkers en Duitsers lanceren een succesvolle aanval van de San naar Mosciska. Russische tegenaanval bij de Styr en Tysmienice.

Maandag 14 juni : Russen trekken terug naar de Grodeklinie bij Lemberg.

Dinsdag 15 juni : Franse piloten bombarderen Karlsruhe. Britten veroveren Duitse linies bij Festubert maar verliezen die ook weer. Duitse vorderingen op de rechteroever van de San.

Woensdag 16 juni : Britten boeken terreinwinst ten oosten van Festubert en ten noorden van Hooge. Fransen vorderen ten noorden van Arras en in de Vogezen. Gevechten ten oosten van de San.

Donderdag 17 juni : de Duitsers steken Metzeral (Elzas) in brand alvorens het plaatsje te verlaten. De Russen kondigen aan dat hun vijanden 120.000 soldaten verloren hebben gedurende de voorbije maand in de gevechten nabij de Dnjestr. De Italianen veroveren hoogtes op de linkeroveren van de Isonzo en kijken zo op Plava uit.

Vrijdag 18 juni : Oostenrijkse oorlogsschepen bombarderen de Adriatische kust van Italië.

Zaterdag 19 juni : Fransen winnen terrein bij SOuchez en bombaderen Munster (Elzas). De Oostenrijkse en Duitse legers vallen de Grodeklinie in Galicië aan. De Russen trekken terug.

Zondag 20 juni : Italianen consolideren posities in de Monte Nero streek.

Maandag 21 juni : Fransen slaan Duitse aanvallen ten noorden van Arras af en winnen terrein in Lotharingen. De Oostenrijkers en Duitsers veroveren Zolkiew en Rawa Ruska. Bij Nizniow aan de Dnjestr verliezen de Oostenrijkers terein. Op de Dardanellen rukken de Fransen op.

Dinsdag 22 juni : Fransen bezetten Sondernach (Lotharingen). Oostenrijkers nemen Lemberg in. Italianen slaan Oostenrijkse aanvallen op Freikofel (Trentino) af.

Vrijdag 25 juni : Gevechten ten noorden van Arras en op de hoogtes in de Maasvlakte. Franse piloten bombarderen het station van Douai. Russen leveren achterhoedegevechten bij Bobrka. Oostenrijkers worden teruggedreven in de Karnische Alpen.

Zaterdag 26 juni : De slag in de Argonne begint. Russen houden stand nabij Bukaczowce-Halicz (oost-Galicië).

Zondag 27 juni : De Fransen slaan Duitse aanvallen in de Maasvlakte en bij Metzeral af. De Duisers veroveren Halicz en rukken op naar de Boeg. De Russen trekken zich terug van de Dnjestrlinie naar de Gnila-Lipa-linie. Russische gevechten ten noorden van Przasnysz vallen stil. Serviërs veroveren het eiland Michaiska in de Donau. De Klein-Aziatische kust nabij Chios wordt door Britse slagschepen onder vuur genomen.

Maandag 28 juni : Fransen rukken op nabij Souchez. Russen trekken terug in Galicië. Op de Dardanellen vallen de Britten Achi Baba aan. Duitse oorlogsschepen bombarderen Windau.

Dinsdag 29 juni : Oostenrijkers en Duitsers rukken op naar de Vistula en de Boeg. Russen slaan een aanval nabij Halicz af. Turken vallen aan op de Dardanellen maar lijden hevige verliezen.

Woensdag 30 juni : Duitsers vallen aan bij Bagatelle en Metzeral. De Duitsers steken de Ginla-Lipa-linie over en rukken met de Oostenrijkers op naar Tomashov. De Duitsers beweren 150.650 soldaten krijgsgevangen te hebben gemaakt. Op de Dardanellen veroveren de Fransen zes Turkse linies.

Juli

Donderdag 1 juli : De Duitsers bezetten Zamosc (bij de rivier Bug) en steken de rivier Gnila Lipa (Galicië) over. De Russen ontruimen hun bruggehoofd bij Tarlov. Het Duitse leger heeft op tot op deze dag 1.700.000 soldaten verloren, waarvan 306.000 doden en 500.000 verminkten.

Vrijdag 2 juli : Duitse successen bij Four de Paris (Argonne). De Oostenrijkers bezetten Krasnik. Gevechten tussen Oostenrijkers en Russen in de streek tussen de Vistula en de Bug. De grote slag van het Carso plateau begint. De Italianen naderen Tolmino.

Zaterdag 3 juli : de Russen verlaten Znila Lipa en trekken zich terug tot Zlota Lipa.

Zondag 4 juli : De slag in Argonne verzwakt. De Oostenrijkers en Duitsers bereiken Zlota Lipa. Hevige gevechten van de Turken op Gallipoli. De Serviërs nemen Durazzo (Albanië) in.  Lahej (bij Aden – Jemen) wordt aangevallen door de Turken.

Maandag 5 juli : Hevige gevechten bij Souchez (Arras) en langs de Maas. De Duitsers lijden een nederlaag tussen de Vistula en de Bug. De noordelijke beweging vanuit Galicië naar Kholm-Lyublin wordt tegengehouden. De Turkse poging om de Britten uit Gallipoli te verjagen mislukt. De Britten evacueren Lahej en trekken terug naar Bir Nasr (Jemen).

Dinsdag 6 juli : Duitse successen bij Vaux Fery (Meuse). De Fransen heroveren posities op de hoogtes rond de Maas. De Britten nemen loopgraven in bij Pilkem. De Russen maken 15.000 Oostenrijkse soldaten krijgsgevangen tussen Krasnik en Lyublin. De Slag voor het Carso plateau breidt uit.

Woensdag 7 juli : De Italianen vallen het bruggehoofd bij Gorizia aan maar worden teruggedreven.

Donderdag 8 juli : Franse successes bij Fontenelle (Vogezen). De Britten slaan Duitse aanvallen op hun posities bij Pilkem (Ieper) af. De Oostenrijkers trekken zich naar de nederlaag bnij Urzedowka terug naar Krasnik. De Italianen nemen Monticello in. De Britten veroveren Tsumeb (Duits Zuid-West Afrika). .

Vrijdag 9 juli : Een Oostenrijks offensief op Zlota Lipa wordt afgeslagen. De Italianen nemen Malga Sarta en Costa Bella (Trentino) in. Britten en Fransen veroveren Zuid-West Afrika. De Duiste troepen geven zich onvoorwaardelkijk over aan generaal Botha.

Zaterdag 10 juli : De Oosxtenrijkers lanceren een tegenaanval tegen Bistritza (Krasnik). De Turken vallen de Russen aan bij Karaderbent (Transkaukasië).

Zondag 11 juli : De gevechten rond Lyublin duren voort. De Oostenrijkers verliezen bijna alle terrein dat ze de week ervoor hadden verover. Duits-Oostenrijkse aanvallen op Zlota Lipa en de Dnjester worden afgeslagen. De Italianen lanceren een succesvol offensie in de Carnia regio. Venetië wordt voor de vierde keer gebombardeerd door Oostenrijkse vliegtuigen.

Maandag 12 juli : Duitse vorderingen nabij Souchez. Duitse aanval op de Labyrinthe (noorden van Arras) wordt afgeslagen. Gevechten aan het front rond Bor en Narey. De Britten veroveren Turkese loopgraven voor Achi Baba. De Italiaanse vliegtuigen vallen Pola aan. Britten en Belgen vallen Duitsers aan op de noord-Rhodesische grens.

Dinsdag 13 juli : Nieuw Duits offensief in Argonne : ze veroveren Franse linies bij Vienne-le-château en de hoogte van La File Morte. De Oostenrijkers steken de Dnjestr over. De Duitsers vallen Narev aan. De Fransen rukken op naar de Kereves Dere stroom (Gallipoli). De sultan van Lahej (Jemen) sterft aan een wonde opgelopen in gevechten met de Turken.

Woensdag 14 juli : De Duitsers vallen de Belgen aan aan het Ijzerkanaal maar worden teruggedreven. De Russen trekken zicht terug naar Narev. Een groot Oostenrijks-Duits offensief begint in Bukovina. Ze nemen Przasnysz in. De Montenegrijnen verijdelen een Oostenrijkse aanval op Grahovo (Montenegro). De Britten verjagen de Turken in Nasriya.

Donderdag 15 juli : De Duitsers lijden hevige verliezen bij een mislukte poging om op de linkeroever van de Ijzer te geraken. Een nieuw Duits offensief naar Riga begint. Ze bestormen de Russische linies in Zielovna en drijven de Russen naar de Narev. De Italianen starten een offensief in Cadore (Dolomieten). De Welshe mijnwerkers beginnen een staking.

Vrijdag 16 juli : Duitse aanval in Lotahringen en Fontenoy (westen van Soissoins). De Duitsers vallen de Russen aan tussen de Vistula en de Bug. De Russen verslaan de Oostenrijkers op de oostelijke oever van de Dnjestr.

Zateradag 17 juli : Hevige gevechten tussen de Vistula en de Bug. De Serviërs ontuimen Durazzo (Albianië) op vraag van de Italianen. De Turken, Duitsers en Bulgaren tekenen een verdrag.

Zondag 18 juli : Duitse aanval op Souchez afgeslagen. De Duitsers veroveren Krasnostav en Windau. De Russen trekken zich terug op het gehele front tussen Vistula en Bug. De Italianen veroveren terrein bij Isonzo.

Maandag 19 juli : De Duitsers lijden zware verliezen bij een aanval op Les Eparges (Verdun) en in de streek van Souchez. De Duitsers vallen aan ten noorden en zuiden van Warschau. Hevige gevechten op de linie Lyublin-Kholm. De Italianen nemen na 2 dagen vechten de Monte San Michele in op het Carso plateau.

Dinsdag 20 juli : De Fransen rukken op naar Munster (Elzas). De Russen verdedigen de spoorlijn Lyublin-Kholm. Hevige gevechten ten zuiden van Ivangorod. De Russen evacueren posities ten westen van Groitsj en ten noorden van Novogorod. De Duitsers breken door de Russische linie in Bubissa. De Italianen vallen aan in de streek van Gorizia. De Welshe mijnstaking wordt beëindigd.

Woensdag 21 juli : De vesting van Ivangorod wordt belegerd. De Russen drijven de Duitsers terug van de rechterover van de Bug. De Italianen rukken op naar Plava. De Britten bereiken Kurna en nemen Sheikh Othman (Aden) weer in.

Augustus

Zondag 1 augustus : artillerieduels in Artois, de vallei van de Aisne, het noordwesten van Reims en in de westelijke Argonne.  De Britten heroveren loopgraven in Hooge (Ieper). De Duitsers nemen Mitau (Riga) in. De Oostenrijkers veroveren het Novo Alexandria station in Ivangorod. De Galata brug in Istanbul wordt opgeblazen door Britse duikboten. De Kaiser en de Tsaar geven elk een manifesto uit naar aanleiding van de eerste verjaardag van de Groote Oorlog.

Maandag 2 augustus : Gevechten rond Saint-Hubert (Argonne). Les Eparges (Verdun) wordt gebombardeerd. De Duitsers vallen aan op de Barrenkopf (Vogezen) en, boeken succes op heuvel 213 (Argonne). De Russen trekken zich terug ten oosten van Ponevyej (Dvinsk) en verliezen 9.000 soldaten in krijgsgevangenschap. De Italianen rukken op naar de Monte Sei Busi (Carso). Een Britse duikboot zinkt een Duits troepentransportschip in de Baltische zee.

Dinsdag 3 augustus : Duitse nachtelijke aanvallen in de Argonne worden afgeslagen. De Russen trekken zich terug ten noorden van Lomja. De Duitsers steken de Narev over. Generaal Mackensen zegeviert bij Kholm. De Turken heroveren Akashgerd (Armenië) op de Russen. Franse slagschepen bombarderen Sighadjik (Smyrna).

Woensdag 4 augustus : De Duitsers naderen Warschau. De burgers verlaten de stad. De Blonie-Nadarzyn linie (20 kilometer ten westen van Warschau) wordt omtruimd door de Russen. Ze evacueren eveneens Ivangorod. De Oostenrijkers vernielen het kasteel van Lizzana (Rovereto). De Italianen bezetten col di Lana (Cordevole). Franse slagschepen bombarderen Spelia en Scalanova (tegenover Samos). De Roemenen stemmen over een budget dat moet dienen voor het leger.

Donderdag 5 augustus : Hevige gevechten in de Vogezen en heuvel 213 in de Argonne. De Oostenrijkers nemen Ivangorod in. De Duitsers vallen Warschau binnen. De Italianen boeken terreinwinst in Carso. De Russen veroveren Turkse stelling bij Olti en Sarikamisch (Transkaukazië). Stakingen breken uitin de Belgische mijnstreek. De Duitsers schieten op de stakers. De Russische Doema legt 35 miljoen roebel opzij voor vluchtelingen.

Zaterdag 7 augustus : De Duitsers verliezen 4.000 soldaten bij aanvallen in de Argonne en de Vogezen. De Russen verdrijven de Duitsers bij Riga maar moeten ook terugtrekken achter de Jara. Duitse gasaanval bij Osovjets. Ze bereiken de Vistula bij Pienkow. Zware gevechten in Gallipoli onder een loden zon. De Italiaanse artillerie bereik Ercavallo (Trentino). Roemenië mobiliseert 10 klassen van reservisten.

Zondag 8 augustus : De Duitsers vallen Kovna aan maar verliezen zwaar. Mackensen drijft de Ryussen terug over de Veprj. Nachtelijke aanval van de Oostenrijkers op Italiaanse posities in Trentino. Britse aanval op Anafarta (Gallipoli) wordt afgeslagen. De Duitse vloot valt Riga aan. Duitsland probeert via Denemarken vrede te sluiten met Rusland maar deze poging mislukt.

Maandag 9 augustus : De Britten heroveren loopgraven bij Hooge (Ieper). Franse luchtaanval op Saarbrucken. Osovjets wordt ontruimd door de Russen die eerst nog een deel van de stad verwoesten. Nachtelijke aanval op het fort van Kovna. De Duitsers verliezen drie bataljons bij Russische tegenaanvallen. De Duitsers rukken op ten oosten van Warschau. De Anzac (Australiërs en Nieuw-Zeelanders) lijden zware verliezen in de gevechten op Gallipoli. Turkese aanvallen op Olti en Passin (Armenië) worden afgeslagen. 255.000 Armeniers van Van migreren onder dwang naar Transkaukasië.

Dinsdag 10 augustus : De Britten consolideren hun terrainwinst op Hooge (Ieper). Britse artillerie en luchtmacht is actief aan de Belgische kust. Vina en Kovna worden ontruimd door de Russen Novo Georgievsk en Brest Litovsk worden gebombardeerd door de Duitsers. De Duitsers staan voor de poorten van Kaluszyn ten oosten van Warschau. Lomja en Ostrov aan de Bug vallen ook in hun handen. De Italianen lanceren een offensief aan de Isonzo. Ze rukken op in Alto Adige. De Turkse tegenaanval op Chunuk Bair lukt bijna. De Russen veroveren een belangrijke hoogte in de vallei van Passin op de Turken. De Duitse vloot bombardeert Riga maar wordt weer teruggedreven. De Roemenen weigeren het transport van Duitse munitie naar de Turken over hun grondgebied.

Woensdag 11 augustus : Duitse aanvallen in de Argonne en de Vogezen afgeslagen. De Russen ontruimen Dvinsk. De Britse aanval op Gallipoli bloedt dood. Belangrijke concentratie van Duits-Oostenrijkse troepen in zuidelijk Hongarije.

Donderdag 12 augustus : De Russen ontruimen Sokolov, Syedlets en Lukow ten oosten van Warschau. De Duitsers worden teruggedreven over de Aa ten zuidwesten van Mitau. De Russen nemen Kovarsk en Toviamy in zuidwesten van Dvinsk. Italiaanse burgers en diplomatiek personeel verlaten Turkije. De Serviers beantwoorden het Oostenrijks bombardement van Belgrado met bombardementen op Semlin en Panchevo. De Russen heroveren Alashgerd (Armenië) op de Turken. De Duitse en Russische vloot leveren slag bij Oesel (Riga). Een Frans slagschip bombardeert een Duitse munitiefabriek in Jaffa. Koning Albert van België wordt “Colonel-in-chief” van het Britse 5th Dragoon Guards.

Vrijdag 13 augustus : Duitse aanvallen in de Argonne afgeslagen. De Duitsers bombarderen Raon l’Etape (Argonne). Na drie dagen van gevechten trekken de Duitsers weg van Vlodava (Opper Bug). Italiaanse vorderingen op de Carso en de Sexten vallei.

Zaterdag 14 augustus : 19 Franse vliegtuigen vallen de vallei van Spada aan (Saint Mihiel – Meuse). Russische uitval uit Kovna teruggedrongen. De Russen vallen Czernowitz (Bukovina) aan.

Zondag 15 augustus : Hevige artilleriebombardementen op het Ijzerfront. De Duitsers steken de Bug over ten oosten van Droghiczyn. De Russische linie in Bransk wordt doorbroken. Venetië wordt gebombardeerd. In Hongarije breekt een cholera-epidemie uit.

Maandag 16 augustus : Het Russische leger trekt zich terug tot de linie Brest – Osovjets – Kovna. Bjelostok (Grondo) wordt deels ontruimd. Kovna wordt gebombardeerd en er is een bres gemaakt in de Russische defensie. De Oostenrijkers steken de Krzna over bij Brets. De Duitsers worden teruggeslagen voor Mitau (Riga). De Montenegrijnen behalen successen op de Oostenrijkers. De Russen nemen Van in (Armenië). De Turken worden voor Olti (Transkaukausië) teruggeslagen. De Duitse vloot slaat weer toe in de golf van Riga.

Dinsdag 17 augustus : De Fransen winnen terrein in Sondernach (Vogezen). ’s Nachts lanceren de Duitsers een tegenaanval op Sondernach. Novo Georgievsk wordt aangevallen door de Duitsers en ze veroveren een aantal forten. De Oostenrijkers naderen Brest-LItovsk. De Russen worden over de Bug gejaagd nabij Konstaninov. Kovna valt in Duitse handen. De Duitsers rukken op naar de spoorlijn Bjelostok – Bjelsk en snijdt de spoorlijn Kholm-Brest-Litovsk af. De Italianen rukken op in de Bacher vallei (Dolomieten) en de heuvels van Santa Maria en Santa Lucia. De Oostenrijkers vallen Pelagosa eiland aan. De Duitsers melden dat ze twee miljoen krijgsgevangenen hebben : 330.000 Britten, Fransen en Belgen. De rest is Russisch.

Woensdag 18 augustus : De Fransen nemen posities in op de weg Ablain-Angres (Vimy) en een loopgraaf op Schratmannele (Vogezen). De Italianen rukken op naar Tolmino. De Russen zinken twee kruisers en 8 torpedoboten van de Duitse vloot tegen het verlies van één eigen schip.

Donderdag 19 augustus : De Duitsers heroveren loopgraven op de weg Ablain-Angres. Novo Georgievsk valt in handen van de Duitsers. De Russen worden teruggedreven tussen Augustovo en Osovjets. De Duitsers rukken op over de Njemen ten oosten van Tykocin. Mackensen bereikt Piszcza. Turkse soldaten verhinderen Italianen om Smyrna te verlaten. Een Duitse troepenmacht landt in Pernau (Riga) maar wordt door de Russen vernietigd. De Britsen troepenmacht telt op dit moment 3.825.000 soldaten.

Vrijdag 20 augustus : De Russen ontruimen Byelostok. De Duitsers nemen Byelsk in (noorden van Brest). Topkaneh (arsenaal in Istanbul) wordt door Russische vliegtuigen aangevallen. De zeeslag bij Riga duurt voort. Italië verklaart Turkije de oorlog.

Zaterdag 21 augustus : De tweede Britse aanval op Anafarta (Gallipoli). De Duitse vloot bij Riga trekt zich terug nu de ontscheping van soldaten is mislukt.

Zondag 22 augustus : De Fransen bezetten Schratzmannele (Vogezen). De Russen vallen terug op de Bobr en de Njemen en verliezen de controle over Osovjets. Een Duitse destroyer wordt vernietigd door de Fransen voor Oostende. Venizelos is de nieuwe Griekse premier.

Maandag 23 augustus : Aan het westelijke front begint een week van luchtaanvallen. Fransen bombarderen Tergnier en Noyon. Britten bombarderen Lens, Henin Lietard, Loos en Duitse kampen in België. De Italianen vallen een Oostenrijks bruggehoofd in Tolmino aan. Britse zeeschepen boimbarderen Zeebrugge en Knokke.

Dinsdag 24 augustus : Franse luchtaanval op Boaden (Lorrach). Russen kunnen een vijandelijke doorbraak bij Dobrynka niet verhinderen. Oostenrijkse versterkingen starten een offensief langs het Italiaanse front.

Woensdag 25 augustus : De Franse luchtmacht valt aan in Woevre, Argonne en Artois. Duitsers en Oostenrijkers bestormen Brest-Litovsk en nemen de stad in. De Oostenrijkers bombarderen Brescia. Ze vallen de Montenegrijnen aan in Cattaro. Er wordt melding gemaakt van slachtpartijen onder de Armeniërs door Turkse soldaten.

Donderdag 26 augustus : De Duitsers nemen het fort van Olita op de Njemen in en rukken op ten oosten van Brest-Litovsk. De Italianen boeken terreinwinst in Val Sugana (Trentino). Een Duitse duikboot wordt voor Oostende gezonken.

Vrijdag 27 augustus : Duitsers verliezen loopgraven tussen Sondernach en Landesbach (Elzas). De Fransen bombarderen Mulheim (Baden) en Chatel (Argonne). De Russische linie op de Zlota Lipa wordt doorbroken bij Brzezany (Oost-Galicië). Duitse troepen verzamelen aan de noordwestelijke grens van Roemenië. De Italianen bestormen Monte Rombon (Plezzo). De Oostenrijkers vallen de Montenegrijnen aan in Grahovo maar worden teruggedreven.

Zaterdag 28 augustus : Luchtaanval op Compiegne. Italianen veroveren de Monte Cista (Val Sugana, Trentino).

Zondag 29 augustus : Hevige artillerieduels in de Argonne. De Duitsers naderen Grodno en Vilna. Lipsk wordt bestormd. De Duitsers vallen het Russische bruggehoofd op de Dvina nabij Friedrichstadt aan.

Maandag 30 augustus : De Russen zegevieren nabij Strypa (Zuid-Galicië). De Italianen verjagen de Oostenrijkers op Monte Maronia. Franse vliegtuigen bombarderen de Turken in Akbachi Sliman en Chanak (Gallipoli).

Dinsdag 31 augustus : De Duitsers boeken successen in de Vogezen maar worden nabij Lutsk (Styr rivier) verslagen door de Russen.

September

woensdag 1 september : De Duitsers bestromen Grodno. Brody wordt door de Oostenrijkers veroverd. De Russen concentreren hun troepen rond Vilna. Het eiland Ruad (tussen Latakia en Tripoli – Syrië) wordt bezet door de Fransen.

Donderdag 2 september : Grodno valt in handen van de Duitsers. De Russen trekken zich terug tot de Sereth. Hevige gevechten rond Vilna. De Italianen falen in hun aanval op het bruggehoofd bij Tolmino. Britse duikboten zinken 4 Turkse transportschepen voor Gallipoli.

Vrijdag 3 september : De Duitsers drijven de Russen bij Friedrichstadt tot op de oostelijke oever van de Dvina. De Russen nemen Grodno terug in en houden een linie tussen de Dnjester de de Pripjatmoerassen. De Oostenrijkers bereiken de rechterovere van de Sereth. De Britten brengen de Duitsers hevige verliezen toe bij Maktan (Duits Oost-Afrika).

Zaterdag 4 september : Artillerie treedt in actie rond Arras en het noorden van Chalons. De Duitsers lanceren een offensief naar de weg tussen Dubno en Kovna. De Russen trekken zich langzaamaan terug. De Italianen zijn succesvol in Trentino en Plezzo.

Zondag 5 september : Hevige bombardementen aan het Belgische en Franse front, vooral rond Arras. Hiermee zijn we aan de 13e opeenvolgende dag van artillerieduels op het westelijke front. Franse vliegtuigen bombarderen Dieuze en Morchingen. De Tsaar neemt voortaan zelf de leiding van het Russische leger op zich. Een nachtelijke Turkse aanval op de Dardanellen wordt afgeslagen door de Australiërs.

Maandag 6 september : 40 Franse vliegtuigen bombarderen Saarbrucken. De Russen worden aangevallen door de Duitsers en door de Oostenrijkers in Oost-Galicië. Hevige gevechten bij Brody. Er komen weer meldingen over de vreselijke levensomstandigheden van de Armeniërs door toedoen van het Turkse leger. Gevechten nabij Saisa op de Rhodesische grens tussen Belgen en Duitsers.

Dinsdag 7 september : Westende en Oostende worden gebombardeerd door de Britse en de Franse vloot. Franse vliegtuigen vallen Freiburg, Lens en Saarburg aan. Een Zeppling valt de oostkust van Engeland aan. De Oostenrijkers nemen Dubno in. De Russen lanceren een succesvol tegenoffensief op de Sereth nabij Tarnpol en Trembovia. De Serviërs drijven de Oostenrijkers terug op de Donau en de Drina. De Russen slaan de Turken weg van de Arkhave rivier en vernietigen een Turks legerkorps bij Olti (Armenië).  Er is onrust bij de spoorwegarbeiders in Wales.

Woensdag 8 september : De Duitsers starten een nieuw offensief in de Argonne. De geallieerden bombarderen Oostende, Metz. De Russen boeken een grote overwinning in Tarnopol en Trembovia. De Italianen vallen aan in Cadore (Dolomieten) maar worden in Doberdo (Carso) teruggedreven.

Vrijdag 10 september : Steenstraate en Ramskapelle worden hevig gebombardeerd door de Duitsers. Gevechten in het noorden van Vilan. De Russen rukken op in Zuid-Galicië. Gevechten aan de Songwe rivier (Duits Oost-Afrika).

Zaterdag 11 september :  De Russen lanceren een offensief op Dvina. De Oostenrijkers trekken terug in Zuid-Galicie tot Strypa.

Zondag 12 september : De Russen worden teruggedreven ten oosten van Grodno. Het Belgische schip “Pomono” wordt gezonken.

Maandag 13 september : Hevige gevechten tussen de Dvina en de Vilia. Duits-Oostenrijks offensief naar Dvinsk (slag van Meiszagola). De Roemenen mobiliseren deels hun leger. Ook Bulgaren en Macedoniërs worden onder de wapenen geroepen.

Woensdag 15 september : Lord Kitchener stuurt 11 nieuwe legerdivisies naar Frankrijk. Ze nemen 25 kilometer frontlijn over van de Fransen. Gevechten rond Dvinsk. De Duitsers proberen twee Russische legergroepen van mekaar te scheiden. De Turken sturen zware artillerie naar Gallipoli.

Donderdag 16 september : De situatie tussen Vilna en Dvinsk wordt kritiek voor de Russen. De Duitsers bezetten Pinsk.

Zaterdag 18 september : De Belgische kust wordt gebombardeerd door de Franse artillerie en de Britse vloot. Vilna valt en de Russen trekken terug naar Minsk. In Rovno moeten de Duitsers echter terugtrekken.

Zondag 19 september : De Duitsers bereiken Smorgon en Molodechna (tussen Vilna en Minsk). Artilleriedules tussen Orova en Tekia (Donau). De Turken versterken Mesina en deporteren Armeniërs.

Maandag 20 september :  Artillerieduels aan de Franse front. Hevige gevechten rond Riga. Er wordt ook gevochten in Plezzo en Carso. De Serviërs worden aangevallen in Orsovo en Tekia.

Dinsdag 21 september : De Fransen winnen terrein aan het Aisne-Marne kanaal en de Hartmanssweilerkopf (Vogezen). Gevechten rond Dvinsk. De Russen nemen Smorgon weer in en drijven de Oostenrijkers terug in Rovno. De Bulgaren mobilizeren hun leger.

Woensdag 22 september : Hevige gevechten in Neuville (Arras) en het bos van Apremont (Vogezen). Stuttgart wordt gebombardeerd. De Russen winnen terrein. De Australische verliezen op de Dardanellen bedragen 19.183 soldaten waarvan 4.604 gedood. De Turken bereiden in Syrië een offensief tegen Britse stellingen in Egypte voor. Het Nederlandse schip “Koninging Emma” loopt op een mijn maar wordt tijdig weggesleept naar de Thames.

Donderdag 23 september : Artillerieacties over het westelijke front. De Russen nemen Vileika bij Minsk weer in en drijven de Duitsers terug langs het Oginski kanaal (Pinsk).  Door de Russiche inname van Lutsk verliezen de Duitsers nog eens 12.000 soldaten in krijgsgevangenschap. De Grieken mobiliseren hun leger.

Zaterdag 25 september :  Een groot geallieerd offensief begint : de slag van Loos in de Nord-Pas-de-Calais en in Champagne. De Britse vloot voert acties uit aan de Belgische kust. De Britten vallen aan ten zuiden van het La Bassée kanaal en veroveren 8 kilometer Duitse loopgraven met inbegrip van de Hozenzollern Redoubt. De Fransen vallen aan in de Champagnestreek tussen Suippe en Aisne. Ze boeken terreinwinst in Souchez. De Duitsers vallen Dvinsk aan van het zuiden maar lijden zware verliezen. De Russische vloot bombardeert de golf van Riga. De Turken en de Bulgaren tekenen een overeenkomst.

Zondag 26 september : De Britten slaan Duitse aanvallen op Loos af. De Fransen rukken verder op in Champagne en maken 16.000 krijgsgevangenen. De gevechten rond Dvinsk duren voort. De Duitsers verliezen terrein ten zuiden van Pinsk. Er zijn meldingen dat Grieken uit Smyrna (huidige Izmir in Turkije) worden verdreven.  De Bulgaarse prmier verklaart dat de mobilisatie niet betekent dat men een aanval plant op Griekenland. Roemenië zoekt een overeenkomst  met Bulgarije.

Maandag 27 september : de Britten vallen Heuvel 70 bij Loos aan. Hevige gevechten in Champagne. Duits offensief in de Argonne (waaronder Fille Morte) wordt uiteengeslagen. Duitse aanvallen op Eckau bij Riga, Dvinsk en Vilia mislukken. Weer zijn er meldingen van slachtpartijen op de Armeniërs.

Dinsdag 28 september : Hevige gevechten rond Loos. Terrein ten noorden van heuvel 70 wordt veroverd door de Britten. De Fransen rukken verder op in de Champagnestreek. De Russen verlaten Lutsk. Britse overwinning in Kut-El-Amara (Tigris).

Woensdag 29 september : De Fransen nemen Vimy in en rukken op richting Tahure (Champagne). Hierdoor verliezen de Duitsers 23.000 soldaten in krijgsgevangenschap. Gevechten rond Hohenzollern Redoubt en Hulloch. De Britten verliezen terrein bij Hooge (Ieper). Hevige gevechten in Dvinsk en op de Strypa (Galicië). De Russen worden terugedreven naar de Pripjat regio. De Griekse premier Venizelos bekommert zich om de relaties tussen Griekenland en Bulgarije.

Donderdag 30 september : Fransen winnen nog meer terrein in Champagne. De gevechten rond Loos duren voort. De Duitse opmars aan het oostfront komt tot een stilstand al trekken de Russen zich nog altijd terug rond Lutsk. In Dvinsk houden ze echter stand. Het Italiaanse offensief duurt voort ondanks sneeuw en ijs.

Oktober

Vrijdag 1 oktober :  Britse schepen van de monitor klasse bombarderen Lombardsijde en Middelkerke. De Duitsers vallen Dvinsk en Smorgen aan. Generaal von Linsigen wint terrein tot 40 kilometer ten oosten van Lutsk. Italianen mislukken in hun aanvallen op Tolmino. Oostenrijkers en Duitsers verzamelen troepen langs de Servische grens.

Zaterdag 2 oktober : de Britse vloot en Belgische artillerie bombaderen Westende. Bulgarije en de Centralen stemmen overeen dat Bulgarije meedoet met de oorlog vanaf de 15e.

Zondag 3 oktober : Zeebrugge wordt vanaf de zee gebombardeerd. De Duitsers heroveren een deel van de Hohenzollern Redoubt bij Loos. De Fransen bombarderen Metz. Gevechten ten zuiden van Dvinsk. Het Russische offensief tussen Postavi en Smorgon valt in duigen. De Russen stellen Bulgarije een ultimatum.

Maandag 4 oktober : De Russen lanceren een offensief tussen het Drisviati meer en Smorgon. Artillerieactie langes het Belgrado-Save front. De Griekse kamer protesteert tegen de landing van de geallieerden in Salonika. De Geallieerden stellen Bulgarije een ultimatum.

Dinsdag 5 oktober : Britse aanvallen ten noorden van Loos en Franse aanvallen in de Champagne blijven onsuccesvol. Gevechten rond Smorgon aan het oostfront. De Italianen rukken op naar Rovereto (Trentino). Geallieerde soldaten landen in Salonika. Bulgaren komen onder Duits bevel.

Woensdag 6 oktober : Fransen lanceren aanvallen op Tahure en Butte de Warlencourt (Champagne). Hevige gevechten rond Dvina. Roemenen versterken Giurgevo (Ruschuk). In het House of Lords worden de Armeense slachtpartijen besproken. Men spreekt er van 80.000 Armeense doden.

Donderdag 7 oktober : Oostenrijkse en Duitse troepen ter sterkte van 400.000 soldaten streken de rivieren Drina, Save en Donau over. 20.000 geallieerde soldaten landen in Salonika. Er komt een nieuwe Griekse regering onder Zaimis. Deze regering wil de neutraliteit bewaren.

Vrijdag 8 oktober : Duitsers lijden zware verliezen bij een aanval op Loos. De Russen nemen 1.000 krijgesgevangenen bij de inaname van Novo Alexinatz, ten oosten van Lemberg. De Oostenrijkers vallen Belgrado binnen.

Zaterdag 9 oktober : Zware gevechten bij Loos. De Russen worden aangevallen ten noordwesten van Dvinsk en ten zuidwesten van Pinsk. Zware verliezen in Volhynia. De Oostenrijkers vallen de Montenegrijnse grens aan. Een Oostenrijkse aanval op het Isonzofront wordt afgeslagen. De Britten nemen Wumbiagas (Kameroen) in. De Bulgaren krijgen een nieuwe regering.

Zondag 10 oktober : De Oostenrijkers steken de Donau in Semendria over. Veel burgerslachtoffers in Belgrado. In Bulgarije is de bevolking ontevreden over de Duitsgezinde politiek van de nieuwe regering.

Maandag 11 oktober : Hevige gevechten bij Dvinsk. 2.000 Oostenrijkse soldaten worden krijgsgevangen genomen nabij Strypa (Galicië). De Bulgaren vallen de Serviërs aan in Bjelogradchik. Belgrado is deels verwoest. Een Turks offensief bij Ichkau (Transkaukasië) wordt afgeslagen.

Dinsdag 12 oktober : De gevechten rond Dvinsk duren voort. De Bulgaren worden verdreven door de Serviërs ten zuiden van Zayechar op de grens tussen Bulgarijen en Servië. De Russen verdrijven de Turken in de Van pas en in Arkhava. De Britse verpleegster Edith Cavell wordt gefusilleerd in Brussel.

Woensdag 13 oktober : De Britten boeken succes ten zuidwesten van Hulluch. Een Zeppelin valt Londen aan. De Russen worden over de Strypa gedreven. De Serviers houden stand ten zuiden van Belgrado. De VS-ambassadeur meldt weer slachtpartijen onder de Armeniërs.

Donderdag 14 oktober : Hevige gevechten bij Ilukst (Dvina). De Duitsers worden tegengehouden aan de Strypa. Oostenrijkers en Duitsers bestormen Pozharevats. De Bulgaren vallen aan nabij de Nishava rivier. De VS beslissen hun leger uit te breiden. Bulgarije verklaart Servië de oorlog

Vrijdag 15 oktober : Hevige gevechten langs het Franse front. De Bulgaren bombarderen Valandova en bezetten Vranya. De Italianen bezetten Pregasina (noorden van het Garda meer). De Duitsers ontruimen Kermanshah (Perzië – Iran). Groot-Brittanië is in oorlog met Bulgarije.

Zaterdag 16 oktober : Hevige gevechten aan het Russische front, vooral rond Mitau (Riga). Oostenrijkers en Duitsers bestormen Vranovo. Bulgaren bestormen forten ten oosten van Zayechar. Frankrijk is in oorlog met Bulgarije.

Zondag 17 oktober :  Zeebrugge wordt vanaf de zee gebombardeerd. Duitsers zijn actief rond Jakobstadt (Riga). Russen boeken successen aan de Styr. Bulgaren nemen Egri Palanka in. Franse en Servische troepen verslaan Bulgaren in Strumitsa (zuidwest Bulgarije).De Britse regering biedt Cyprus aan aan Griekenland als ze haar verdrag met Servië wil naleven.

Maandag 18 oktober : Duitsers rukken op naar de Dvina. Russen nemen Chartorysk aan de Styr in. Oostenrijkers, Duitsers en Bulgaren rukken op.

Dinsdag 19 oktober : Duitsers worden nabij Hulluch (Pas-de-Calais) verdreven. Gevechten rond Mitau. Weer Russische successen nabij de Styr. Het Italiaans offensief in Trentino duurt voort. Italië verklaart Bulgarije de oorlog.

Woensdag 20 oktober : Duitse gasaanval ten oosten van Rheims wordt afgeslagen. Ivanov neemt 7.500 krijgsgevangenen nabij Tarnopol. De Serviërs houden stand in Orsovo maar verliezen terrein nabij Shabats.

Donderdag 21 oktober : De Duitsers nemen een bruggehoofd in op de Dvina, 15 kilometer ten oosten van Riga. Gevechten bij Baranovichi (noord Polesië). De Duitsers rukken op naar Morava. De Bulgaren nemen Kumanovo in. De Fransen bezetten Robrovo. De Griekse regering wist het Brits voorstel over Cyprus af.

Vrijdag 22 oktober : De Duitsers rukken op naar Chartorysk en nemen Kolki in. De Oostenrijkers bezetten Shabats (noordwest Servië) en de Bulgaren nemen Uskub in (zuid Servië).

Zaterdag 23 oktober : De Duitsers bestormen Illukst. Gevechten bij Postavi (zuiden van Dvinsk) en aan het Oginski-kanaal (Polesië). Hevige gevechten aan het Carso front. De Servi¨Pers worden verslagen bij Uskub en Kladovo.

Zondag 24 oktober : De Fransen nemen La Courtine in (Champagne). De Duitsers worden verdreven aan de benedenloop van de Aa (Riga). Bulgaarse troepen bezetten Prahovo en Negotin (Donau).

Maandag 25 oktober : Hevige gevechten bij Illukst, Uxkull en Chartorysk. De Italianen boeken succes in Trentino. De Serviërs heroveren Veles. De Bulgaren en Serviërs raken slag ten noorden van Pirot. Fransen veroveren terrein in Sende (Kameroen).

Dinsdag 26 oktober : Duitse tegenaanval op La Courtine mislukt. Duitsers rukken op naar Illukst. Duitse en Bulgaarse troepen ontmoeten mekaar aan Lyubishevats op de Donau.

Woensdag 27 oktober : Duitsers verliezen terrein in Champagne. Bulgaren nemen Zayechar en Knyajevats in.

Donderdag 28 oktober : Duitse troepen concentreren zich rond Riga. Gevechten aan de Dvina rivier. Italiaanse aanval langs de kustfront vooral richting Gorizia. Bulgaren nemen Pirot in.

Vrijdag 29 oktober : Bulgaren nemen Veles weer in. De Fransen bezetten het station van Strumitsa.

Zaterdag 30 oktober : De Duitsers heroveren de Butte de Tahure (Champagne). Russen boeken succes nabij Tarnopol (Galicië). Duitsers nemen Kraguyevats in. Britten snellen Fransen te hulp bij Gevgeli. Samen verdrijven ze de Bulharen bij Krivolak (Vardar rivier).

Zondag 31 oktober : De stalen helmen worden ingevoerd op het Britse front. De Britten nemen deel aan de actie aan het Gevgeli Doiran front (Macedonië).

November

Maandag 1 november : Voedselschaarste in Petrograd. Italienen beoeken successen nabij Gorizia en Zagora. 5.000 Servische soldaten houden stand in de Babuna pas (tussen Uskub en Prilep) tegen meer dan 6 divisies.

Woensdag 3 november : Duitse aanval in Champagne. Franse loopgraven gaan verloren, waaronder heuvel 199. Russische victorie in Galicië nabij Siemikowice aan de Stryparivier.

Donderdag 4 november : Hevige gevechten in de Champagnestreek. Turkse aanvallen op de Dardanellen worden afgeslagen. Serviërs stoppen de Bulgaren bij Izvor (Macedonië).

Vrijdag 5 november : Gevechten ten noorden van Massiges (Champagne). Duitsers verliezen zwaar bij Platonovka ten zuiden van het Sventen meer bij Dvinsk. Na drie dagen zware gevechten veroveren de Duitsers Nish. Ze maken contact met Bulgaarse troepen bij Brivivir op 50 km te noorden van Nish.

Zaterdag 6 november : Duitse munitietreinen arriveren in Ruschuk. De munitie is bestemd voor de Bulgaren en de Turken.

Zondag 7 november : Russen rukken op naar Riga. Vandaag geraakt bekend dat de Russiche verliezen tot einde september 1915 twee miljoen soldaten bedraagt. De Oostenrijkers en de Duitsers bereiken Krushevats en steken de Morava rivier bij Kralyevo over.

Maandag 8 november :  Duitsers verliezen versterkte posities in de region van Kolki (Chartorysk). Italianen bestormen de Col di Lana (Venetiaanse Alpen). Schermutselingen nabij Strumitsa. De Fransen nemen een aantal Bulgaren gevangen.

Dinsdag 9 november :  De Russen behalen een overwinning ten noorden van Kolki. De Bulgaren nemen Leskovats in.

Woensdag 10 november : De Duitse linies begeven het ten westen van Chartorysk. Artillerieduels in de Dardanellen. De Russen rukken op naar Teheran. De Perzische gendarmerie neemt Britse onderdanen gevangen.

Donderdag 11 november :  De Duitsers trekken terug naar Riga. Russische overwinning bij Kemmern in de golf van Riga. Serviërs heroveren een deel van Kachanik Gorge. Fransen overwinnen de Bulgaren na drie dagen gevechten tussen Gradsko en Veles. De Griekse kamer wordt ontbonden en er komen verkiezingen.

Vrijdag 12 november : Fransen boeken succes met hun mijningswerken in de Argonne. De Kaiser en Hinderburg ontmoeten mekaar over de situatie rond Riga en Dvinsk. De Duitsers controleren de spoorlijn tussen Belgrado en Istanbul. De Sjah van Perzië ontvangt geallieerde ministers en verzekert hen van zijn trouw.

Zaterdag 13 november : De Serviërs trekken zich ordelijk terug naar Mitrovitsa, hun nieuwe hoofdstad. Fransen rukken op naar Veles.

Zondag 14 november : De Duitsers lijden zware verliezen bij hun aanval op de Labyrinthe (Artois). De Duitsers trekken zich terug ten zuidwesten van Riga en in de regio’s rond Shlok en Kemmern. Oostenrijkse luchtmacht valt Verona aan. De Serviërs ontruimen de Babuna linie ten oosten van Prilep. Duitsers en Turken lijden een nederlaag tegen de Russen in Perzië.

Maandag 15 november : De Britten veroveren een deel van de Turkse loopgraven op Gallipoli.

Dinsdag 16 november :  De Bulgaren nemen Prilep in. Ze verliezen echter tegen de Fransen en trekken zich terug over de Cherna rivier. De Serviërs evacuren Monastir.

Woensdag 17 november : Het Franse militaire comité van de Senaat dringt aan op het gebruik van gifgas.

Donderdag 18 november : Canadezen vallen loopgraven aan ten zuidwesten van Messines. Oostenrijkers en Duitsers rukken op langs het Kosovo plateau. Het Servische leger is nu verdeeld over twee fronten : Mitrovitsa – Prisjtina en Prilep – Monastir.

Zaterdag 20 november : Duitsers verzamelen troepen in Oost-Afrika.

Zondag 21 november : Russen hebben een groot gebrek aan wapens, munitie en uniformen. Novi Bazar valt in handen van de Oostenrijkers.

Maandag 22 november :  Slag bij Ctesiphon (40 km ten zuiden van Bagdad). De Turken lijden verliezen. Een Duitse minister slaagt erin de Perzische gendarmerie te bewegen tot oproer.

Dinsdag 23 november : Russen zijn succesvol in de strijd om Tsarzemunde (Rigafront). De Duitsers vallen Mitrovitsa en Prishtina binnen en maken 17.000 Serviërs krijgsgevangen. De Fransen veroveren Brusnik en beschermen Krivolak tegen de Bulgaren. De Oostenrijkers evacueren Mori en Rovereto (Trentino). Ze vragen de Duitsers om hulp aan het Isonzofront. Britten en Fransen werken samen in Yaundi (Kameroen). De Duitse verliezen zijn zwaar.

Donderdag 25 november : De Britse luchtmacht valt de spoorlijn tussen Istanbul en Dedeagach aan.

Vrijdag 26 november : De Britse luchtmacht valt een Duits kamp nabij Albert aan. De Serviërs wijzen een Duits vredesvoorstel af. De Russen verslaan Turken en Koerden, en bezetten Karaj en Yengi Iman op 60 kilometer van Teheran.

Zaterdag 27 november : Duitse aanval op Labyrinthe (Artois) afgeslagfen. Grote voorraden munitie arriveren in Ruschuk. Roemenen leggen mijnen in de Donau.

Zondag 28 november : De generale staf van de Duitse 82e divisie wordt bij Pinsk verrast en gevangen genomen. Bulgaren rukken samen met Oostenrijkers en Duitsers op naar Monastir. Italianen zijn succesvol in hun aanvallen op de Carso plateau. Een Duitse duikboot en vliegtuig worden voor de Belgische kust vernietigd door de Britse luchtmacht.

Maandag 29 november :  Succesvol Russisch offensief nabij Illuskt (Dvina). Bulgarije neemt 17.000 Serviërs krijgsgevangen bij Prizrend. Canada produceert meer munitie.

Dinsdag 30 november : Artillerieduels langs het ganse westelijke front. Italianen rukken op naar Gorizia. Turken krijgen versterkingen aan de Tigris.

December

Donderdag 2 december : Duitsers en Oostenrijkers worden naar de linkeroever van de Styr (Galicië) teruggedreven.

Vrijdag 3 december : Generaal Joffre wordt hoofdbevelhebber van de Franse legers. Een Oostenrijks offensief wordt afgeslagen op diverse plaatsen in Galicië. De Bulgaren verslaan de Serviërs op de Witte Drin rivier. Britten komen toe in Kut-el-Amara.

Zaterdag 4 december : Britten sturen versterkingen naar Salonika.

Zondag 5 december : De Russen in Dvinsk worden gebombardeerd. De Duitsers melden een mislukte Russische aanval bijn het Babit meer, ten westen van Riga. Monastir wordt ontruimd door generaal Vassich. Bulgaren vallen een Frans bruggehoofd aan bij Demir Kapu aan de Vardar rivier. De Fransen houden stand. Vier Turkse divisies onder Nur-ed-Din beginnen de belegering van Kut.

Maandag 6 december : De Britten in Strumitsa worden gebombardeerd door Bulgaren maar slaan een infanterieaanval af. Oostenrijkers bombarderen Durazzo.

Dinsdag 7 december : De overstromingen aan de Ijzer dwingen de Duitsers vooruitgeschoven loopgraven te verlaten. De Fransen ontruimen Krivolak en trekken terug naar de Demir Kapu pas, 30 kilometer ten noorden van de Griekse grens. Ipek wordt ingenomen door de Oostenrijkers. De Britten worden gedwongen zich terug te trekken van het Doiran meer naar de Vardar vallei en verliezen daarbij 1.300 soldaten.

Woensdag 8 december : Britten beginnen aan de evacuatie van Gallipoli. Franse en Britse troepen trekken zich aan het zuidfront terug naar de Griekse grens.
Turken bombarderen Kut tot de 11e december.

Donderdag 9 december : Gevechten in Champagne. Artillerieactiviteit aan het Rigafront en een Duitse gasaanval. Britten trekken zich terug uit de Vardar vallei. Russen bezetten de Sultan Bulak pas in Perzië. Ze verslaan Turkse en Duitse huurlingen en Perzische rebellen.

Vrijdag 10 december : Duits bombardement op Ieper. Italianen veroveren stellingen nabij Bezzecca. Oostenrijkse luchtmacht bombardeert Ancona.

Zaterdag 11 december : Een Belgische munitiefabriek nabij Le Havre ontploft waarbij verschillende doden vallen. Bulgaren vallen Fransen en Britten aan nabij Furka (Macedonië) en verliezen daarbij 8.000 soldaten. Russen bezetten Hamadan in Perzië.

Zondag 12 december : Britse aanval op Neuve Chapelle. Parijs meldt dat de terugtocht in Macedonië succesvol is verlopen.

Maandag 13 december : Loopgravengevechten bij de Somme. Franse artillerie vernietigt bij Saint Mihiel de enige brug over de Maas in Duitse handen. Geallieerden trekken zich terug over de Griekse grens en versterken Salonika. Tussen Monastur en de Griekse grens verzamelen zich 80.000 vijandige soldaten. Bulgaren vallen Doiran en Gevgeli binnen.

Woensdag 15  december : De Russen worden teruggedreven naar de monding van de Berezina rivier.

Donderdag 16 december : Britse aanvallen nabij Armentières. Italianen landen in Avlona (Albanië).

Vrijdag 17 september : Oostenrijkers worden terugeslagen tot de westelijke oever van de Strypa (Galicië). Duitsers dreigen Griekenland binnen te vallen. Russen drijven de Koerden terug de bergen in. Britten rukken op in Kameroen.

Zaterdag 18 december : Turken worden verrast in hun vooruitgeschoven loopgraven in Kut.

Zondag 19 december : Intense artillerieactiviteit over het Franse front. Hevig bombardement met gasaanval bij Ieper. De Britten houden er stand. Grote Duitse verliezen bij het Miadzol meer (Dvinsk). Britten vallen aan bij Kaap Helles (Gallipoli). Britse slagschepen bombarderen er de Turkse loopgraven.

Maandag 20 december : Zes Duitse vliegtuigen bombarderen De Panne, hoofdkwartier van het Belgisch leger. Succesvolle evacuatie van de Anzac-troepen nabij Suvla. Bulgaren en Grieken bekampen mekaar bij Koritza. Italianen bezetten Durazzo.

Dinsdag 21 december : De Fransen maken 1300 Duitsers krijgsgevangen op de Hartmannsweilerkopf. De Turken kondigen de Britse evacuatie van Gallipoli aan als een Turkse overwinning met grote Britse verliezen. Mangeles (Kameroen) wordt ingebomen door kolonel Mayer na 3 dagen van gevechten.

Woensdag 22 december : De Duitsers zijn actief aan het Ijzerfront en rond Ieper. Ze winnen ook terrein op de Hartmannsweilerkopf. Bulgaren trekken 120.000 soldaten samen aan de Griekse grens.

Donderdag 23 december : Fransen winnen weer terrein op de Hartmannsweilerkopf. Kut wordt hevig aangevallen door de Turken.

Vrijdag 24 december : hevige gevechten aan de Stryparivier.

Maandag 27 december : De Russen vallen de Oostenrijkers aan in het noorden van Bukovina, tussen de Prut en het noorden van de Dnjestr. De Fransen bezetten Castellorizzo nabij Rhodos. De Grieken protesteren.

Woensdag 29 december : Een Duitse voorpost bij Fille Morte (Argonne) wordt vernietigd. Zeegevecht voor Cattaro. De Oostenrijkers verliezen er vijf schepen.

Donderdag 30 december : Vijf Duitse mijnen ontploffen ten noorden van Loos. Hevige gevechten in de Bukovina. Oostenrijkse schepen bombarderen Salonika.

Vrijdag 31 december : Duitse aanval op Hirzstein (Vogezen) afgeslagen. Duitsers zijn wel succesvol ten noordwesten van Hulluch. Sterk Russisch offensief langs de Styr rivier nabij Chartorysk. De Duitsers melden dat ze tot nu toe 2.536.000 soldaten verloren hebben waarvan 600.000 doden en 356.000 vermisten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.