Een ander gezicht van Lenin

Lenin in 1917

Lenin in 1917

Ik heb de tijdslijn van 1917 nu volledig af. Dit jaar is een bijzonder jaar. Minstens even bloedig als de voorgaande, om niet te zeggen nog bloediger : de slag om Verdun, de slag bij Passendale. De hevige gevechten in Italië waren voor mij een onbekende. De muiterijen in het Franse leger kende ik al, maar de omvang was me niet bekend. Hoe kan ik één enkel feit uit dit jaar nemen ? In feite niet, en dus moet ik een foto nemen die me verrast en die toch 1917 zeer goed samenvat. Het is deze foto van Lenin geworden, gevonden in het boek van Guido Knopp “”Der erste Weltkrieg – die Bilanz in Bildern”. 1917 is het jaar van de Russische revolutie. De Duitsers hebben ervoor gezorgd dat Lenin uit ballingschap terug naar Rusland is gekomen. Daarmee hoopten de Duitsers de Russen uit de oorlog te krijgen en zodoende hun troepen van het oostfront te kunnen terugtrekken. We kennen allemaal de foto van Lenin kaal en met een ringbaardje. Deze foto kende ik niet, maar toont wel een karakterkop. En deze karakterkop zou het tsaristisch Rusland in 1917 op de knieën brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.