De fusiliers marins zijn Franse matrozen die in augustus 1914 werden ingezet aan het front. Reden was dat men vooral te land vocht en daar deze mariniers beter kan inzetten dan aan boord van de schepen. op 7 augustus 1914 wordt er dan ook een brigade opgericht ter sterkte van 6.000 man. Deze brigade, bestaande uit het 1e en 2e regiment fusiliers marins, valt onder leiding van admiraal Pierre Alexis Ronarc’h.
Hun eerste opdracht is de verdediging van Parijs op een moment dat het garnizoen van Parijs de Duitsers aan de Marne gaat tegenhouden. De Fransen slagen hierin en de Duitsers trekken zich na de slag aan de Marne op 12 september 1914 terug.
De tweede opdracht is de versterking van het Belgische leger in Antwerpen. De fusiliers marins komen echter te laat. Als ze in Gent zijn, is Antwerpen bijna in handen van de Duitsers gevallen. Hun opdracht blijft in wezen hetzelfde : het Belgisch leger versterken. Ze helpen de Belgische soldaten zich terugtrekken naar de Belgische kust om daar de Duitsers te stoppen. Zo leveren ze slag in Melle vanaf 9 tot en met 11 oktober 1914. Daarna trekken ze zich terug naar Diksmuide waar ze aankomen op 15 oktober. Vanaf 16 oktober staan de Duitsers aan de poorten van Diksmuide. 6000 Fransen onder leiding van admiraal Ronarc’h en 5.000 Belgen onder leiding van kolonel Meiser moeten het opnemen tegen 30.000 Duitsers onder leiding van de prins van Wurtemberg. Generaal Foch geeft in Veurne de opdracht aan admiraal Ronarc’h om stand te houden in Diksmuide tot er versterkingen komen. Admiraal Ronarc’h vertaalt dit bevel als volgt voor zijn fusiliers marins : “Sacrifiez-vous. Tenez au moins quatre jours.” . De fusiliers marins zullen langer dan vier dagen standhouden.
Op 26 oktober 1914 lanceren de Duitsers een aanval op het front van Nieuwpoort tot Diksmuide. Op 26 oktober krijgen de fusiliers marins versterkingen van Senegaleses tirailleurs. Op 28 oktober openen de Belgen de sluizen in Nieuwpoort en laten ze de Ijzervlakte onder water lopen. De Duitsers trekken zich terug. Diksmuide wordt een kunstmatig schiereiland. Er komt een rustpauze in de gevechten. Maar op 9 november 1914 zijn de Duitsers terug daar. Ze vallen het Diksmuide aan met zoveel geweld dat de Franse fusiliers marins zich moeten terugtrekken op 10 november naar de andere oever van de Ijzer. Diksmuide is Duits maar de doorbraak door het Belgisch front is er niet gekomen. Mede dankzij de offers die de Franse fuslier marins hebben gebracht. In plaats van 4 dagen hebben ze 3 weken standgehouden tegen een Duitse overmacht van 50.000 soldaten. Op 15 november 1914 is het Duitse offensief aan het Ijzerfront definitief gestopt.
Eind januari 1915 bezetten de Franse fusiliers marins de sector van Nieuwpoort. In november 1915 wordt de brigade opgeheven op vraag van de Franse marine die deze soldaten wil inzetten in de strijd tegen de Duitse duikboten.
bronnen
Pingback: Franse fusiliers marine leveren slag in Diksmuide | Martinus Evers
Pingback: Franse fusiliers marins leveren slag in Diksmuide | Martinus Evers