de SS Dresden, Rudolf Diesel en de HMS Louvain

Vandaag ben ik bezig met de tijdslijn van januari 1918. Een gebeurtenis intrigeert me : het zinken van de “H.M.S. Louvain” op 21 januari 1918 in de middellandse zee.

Afbeelding

Rudolf Diesel

De naam van een Engels schip verwijst naar een Belgische stad. Niet zo merkwaardig als je weet dat de Britten België van in het begin hebben gesteund in hun verzet tegen de Duitse inval. En het was ook geweten dat Leuven enorm te lijden had gehad onder de Duitsers. Heel wat gebouwen gingen kort na de inval in vlammen op, waaronder de universitaire bibliotheek. De “H.M.S. Louvain” was dus waarschijnlijk een eresaluut aan deze Belgische stad. De eerste naam van dit schip was de “S.S. Dresden”, een Engels passagierschip dat voer van 1897 tot 1915. Daarna werd het door de Royal Navy in beslag genomen en gebruikt als oorlogsschip tot het zonk begin 1918. Maar het sterkste is wel dat Rudolf Diesel, de uitvinder van de dieselmotor aan boord van dit schip in 1913 verdween, toen het dus nog de “S.S. Dresden” noemde. Enkele dagen na zijn verdwijning aan boord van dit schip, zou een Nederlandse boot een lijk vinden in zee dat later geïdentificeerd werd als Rudolf Diesel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.