Step short

Ik heb al langere tijd geweten dat mijn grootvader aan de Ijzer gevochten heeft. Maar het is pas sinds 2012 dat ik weet dat hij in 1916 in Folkestone in het Belgisch leger is ingelijfd. Dat betekent dus dat hij vanuit Hamont naar Engeland is gevlucht vanuit bezet gebied. En dus is hij langs “den draad” gepasseerd. Den draad is de versperring met elektrische beveiliging tussen België en Nederland.

Ik heb dus twee onderwerpen te onderzoeken : den draad en Folkestone. Bij het zoeken naar Folkestone ben ik op de website Step short gestoten. Daar vind je op de webpagina http://www.stepshort.co.uk/about/ de uitleg van de naam van de site.

Folkestone is een havenstad en de soldaten vertrokken vanuit het centrum van de stad naar de haven die lager gelegen was. Ze volgende daarbij de weg die vandaag “Road of Remembrance” heet. Omdat de weg naar beneden ging, kregen ze bovenaan het bevel “step short” om te voorkomen dat ze te snel naar beneden zouden stappen en zouden vallen.

Mijn grootvader moet die weg ook gedaan hebben na zijn inlijving op weg naar het front. Hieronder zie je een foto van streetview – Google maps van de Road of Remembrance. Het geeft een idee hoe steil de helling is. En vandaar dus het bevel “step short”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.