Vrije stad Danzig

Punt 14 in het vredesvoorstel van de Amerikaanse president Woodrow Wilson is een onafhankelijk Polen met een vrije toegang naar de zee. Daarmee komt men automatisch uit bij de stad Danzig. Tijdens de vredesconferentie in Parijs in 1919 vraagt de Poolse delegatie dan ook om Danzig aan Polen toe te voegen. Het probleem is echter wel dat Woodrow Wilson in zijn 14 punten ook zelfbeschikking eist. En 98% van de bevolking in Danzig is Duits. Amerikanen en Fransen zijn het Poolse standpunt genegen maar het is vooral de Britse diplomatie die de inlijving van Danzig door Polen tegenhoudt. De Britten vrezen dat dit de kern van een nieuwe oorlog in zich draagt.

De Britten bekijken de geschiedenis van Danzig en zien dat er al een periode is geweest waarin Danzig een vrije stad was. Ze stellen dit voor als een compromis waarin noch Duitsland noch Polen de stad kan opeisen. Op 15 november 1920 wordt de vrije stad Danzig dan officieel erkend in overeenstemming met het verdrag van Versailles. Uiteindelijk zal blijken dat de Britten gelijk hadden over het risico van een nieuwe oorlog over Danzig. Daar vallen de eerste schoten van de tweede wereldoorlog op 1 september 1939.

bronnen
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_City_of_Danzig
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_stad_Danzig_(1920-1939)

2 thoughts on “Vrije stad Danzig

 1. Dag Martinus

  Ik ben een en al bewondering voor uw bijdragen.

  Mijn vader zaliger, Joseph Develter, was in WWII krijgsgevangene genomen te Abbeville – Frankrijk. Zijn Groep was naar daar kunnen vluchten en ¾ waren al naar de UK kunnen vluchten, maar hij is daar opgepakt door de Duitser.

  Na lange dagen van gaan/lopen zijn ze ergens op een trein gezet en naar KONINGSBERG – Oost Pruisen gebracht en met onderweg veel doden. Was nog DANZIG voorbij.

  Ligt in uw mogelijkheid om daar meer over te vinden? Foto’s – etc etc. Hij zou het ooit allemaal wel vertellen, maar toen hij stierf in 1999 widt ik het nog niet.

  Veel Groeten vanuit België.

  Daniel Develter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.