Francois Waterlot de man die twee maal stierf

Fusille vivant, het boek over François Waterlot

Fusille vivant, het boek over François Waterlot

Op 7 september 1914 worden 7 Franse soldaten gefusilleerd om een voorbeeld te stellen. De slag aan de Marne is dan volop bezig. Francois Waterlot is een van die zeven soldaten van het 327e infanterieregiment. In de nacht van 6 op 7 september komen deze soldaten onder zwaar Duits artillerievuur te liggen. Het bombardement is zo hevig dat ze hun posities verlaten. De ochtend van 7 september 1914 gaan ze terug naar hun posities maar ze stuiten jammer genoeg op generaal Boutegourd. Die beschuldigt hen van desertie en laat ze opsluiten in een nabijgelegen schuur. De generaal beslist op eigen houtje deze 7 soldaten te laten executeren om een voorbeeld te stellen. In de ochtend van 7 september verschijnen deze  7 soldaten hand in hand voor het executiepeloton. Een peloton dat overigens niet goed mikt, al dan niet met opzet, waardoor Francois Waterlot kan overleven. Hij laat zich vallen en overleeft zelfs het genadeschot dat een luitenant moet geven. Als de kust veilig is, staat hij op en biedt zich opnieuw aan bij zijn regiment. Zijn directe chefs schrikken van het optreden van generaal Boutegourd en pleiten bij de generaal om Waterlot terug bij zijn makkers in te delen zonder verder gevolg. Uiteindelijk sneuvelt Waterlot op 15 juni 1915 in Colincamps in Picardie, op 50 kilometer van zijn geboortestreek.

François Waterlot in 1905 tijdens zijn legerdienst

François Waterlot in 1905 tijdens zijn legerdienst

Het verhaal van Waterlot en zijn 6 makkers zal in de jaren 20 terug naar boven komen en in de jaren 90 ontdekt historica Odette Hardy-Hemery deze geschiedenis opnieuw. Ze zal aan deze 7 soldaten een boek wijden.

bronnen

http://www.lepaysbriard.fr/le-drame-des-fusilles-pour-l’exemple-10596/

http://www.france24.com/fr/20140902-grande-guerre-fusille-vivant-francois-waterlot-premiere-mondiale-soldat-francais/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.