gasaanval op Avelgem

Terwijl de Britten op 26 oktober 1918 Avelgem innemen, gaan de Duitse beschietingen door. Een van die bommen, gevuld met gifgas en afgeschoten vanaf de Kluisberg, komt terecht op een waterput en slaat een gat in de kelder van brouwerij Deproost, waar veel burgers zich verschuilen. De gevolgen zijn verschrikkelijk : van de 54 aanwezigen sterven er 49, onder hen ook volledige gezinnen.

In dezelfde straat, de Leopoldstraat, speelt zich iets gelijkaardigs af in het rusthuis. Veel bewoners hebben zich teruggetrokken in de kelder, maar worden daar aangetast door het gifgas. Engelese militairen brengen de overlevenden naar het veiligere Kortrijk.

bronnen
oorlogskalender 2014-2018, Davidsfonds
https://historiek.net/duitse-gasaanvallen-op-west-vlaamse-burgers/84541/

Avelgem_19181026

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.