Gustaaf Mus opgepakt wegens spionage

Mus_GustaafGustaaf Mus, een rijkswachter afkomstig uit Dudzele, wordt op 30 maart 1916 voor de eerste maal aangehouden, maar weet te ontsnappen. Alles speelt zich af in de pastorij van priester Octaaf Declercq, een medespion. Daags daarna (31 maart 1916) wanneer Gustaaf Mus een koerier in Gent wil ontmoeten, wordt hij definitief gearresteerd.

Gustaaf Mus was sinds 2 mei 1915 terug in België, na een verblijf in een Engels ziekenhuis om te herstellen van een schot in zijn dijbeen. Onmiddellijk na zijn terugkeer in het bezette België begint hij een spionagenetwerk op te zetten onder de naam Service des Ambulants, dat uiteindelijk meer dan honderd mensen zal tellen. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met sabotagedaden zoals het doen ontsporen van treinen en het ontregelen van trein- en tramsignalen.

Zowel Gustaaf Mus als priester Octaaf Declercq worden terechtgesteld in Gent op 11 augustus 1916.

bronnen
oorlogskalender 2014-2018, Davidsfonds
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustaaf_Mus
http://wo1dudzele.brugseverenigingen.be/JUWEELTJES/GUSTAAFMUS

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.