Met man en muis vergaan

In een klap verliest de Duitse marine op 23 oktober 1915 672 manschappen wanneer torpedo’s afgevuurd door de Britse duikboot E9 exploderen in het munitiemagazijn van de SMS Prinz Adalbert. Slechts drie bemanningsleden overleven de ramp.

De maar net herstelde SMS Prinz Adalbert, een bewapende kruiser, vaart op dat bogenblik ongeveer 30 km ten westen van Libau (Letland) in de Baltische zee, in gezelschap van enkele torpedojagers.

SMS Prinz Adelbert

One thought on “Met man en muis vergaan

  1. De duitsers wisten dat er in de oostzee geen doorkomen aan was tengevolge van de engelse overmacht. Daarom werd Zeebrugge uitgebouwd in een 10jr-visie en moest het hele marine-apparaat van N-DL naar Brugge/Zeebrugge overgebracht worden. Er werden machtige constructies gebouwd zoals bunkerdokken, elek. centrales, mega-zendantenne, bescherming omgeving met veel vliegvelden en FLAK’s en gespecialiseerde scheepswerven voor destroyers en U-boten. De Kaiserlicher Marine hield er in de meerjaren-constructeplanning absoluut geen rekening mee dat het maar 4jr zou duren, ook niet midden-1918 toen er nog volop nieuwe stoomtreinspoorlijnen werden aangelegd naar de haven. Vanuit Zeebrugge alleen werden er 2775 gealllieerde schepen de grond ingeboord en de engelsen voerden in 1917 niet minder dan 1700 bomaanvallen (vliegtuigen) uit op Brugge en Zeebrugge. De raid op Zeebrugge (23-04-1918) en de slag om Passendale-2 (500.000 doden) stonden volledig in het teken van de herovering van Zeebrugge. M.a.w. de Oostzee was voor slagschepen en de U-boten aldaar van nul-komma-nul-waarde vana het begin van de oorlog omdat er geen doorkomen aan was. Wie was die domme admiraal die toch probeerde door te breken en al dat leed veroorzaakte ? Tirpitz ? In nov.1918 werd nogmaals een dergelijk onuitvoerbaar bevel gegeven en brak de matrosenopstand uit in Kiel hetgeen het einde van WO-1 inluiddde met de afzetting van de keizer en de wapenstilstand (Einde oorlog met “Vredesverdrag” pas in 1919, Compiegne). Naast Zeebrugge was er ook de suksesvolle UB-haven in de middellandse zee (adriatische zee).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.