Zeppelinaanval op Châlons-sur-Marne

Af en toe vind ik via Google een foto die ik kan koppelen aan een datum van om en bij de 100 jaar geleden. Voor 4 oktober 1915 is het onderstaande foto : een postkaart met Duits onderschrift dat vermeldt dat het hier gaat om een nachtelijke zeppelinaanval op Châlons-sur-Marne. Ik googel verder maar vind er geen details over.

Vandaag heet de stad Châlons-en-Champagne. En daarmee verwijst de naam ook duidelijker naar de tweede slag in de Champagne. De Fransen begonnen een offensief in de Champagnestreek op hetzelfde moment dat de Britten de slag bij Loos startten. bedoeling was de Duitsers meer weerwerk te bieden aan het westfront en zo de Russen aan het oostfront te ondersteunen. Tevens wilden de Fransen de Duitse linies doorbreken. Dat laatste slaagde met 3 tot 4 kilometer voortgang maar gedeeltelijk. Maar De Duitsers zagen zich wel gedwongen een legerkorps aan het westfront te houden dat al marsbevel naar het oostfront had gekregen. De Franse verliezen waren zwaarder dan de Duitse. En zoals deze postkaart toont, speelde ook de zeppelin zijn rol in het tegenhouden van de Franse soldaten.

bronhttps://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Champagne_(1915)

Zeppelin_ChalonsSurMarne_19151004

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s