Uittocht uit Walem door Alfred Bastien

Via Facebook ben ik uitgekomen op een artiest die me intrigeert : Alfred Bastien. Deze Belgische artiest heeft de oorlog ook meegemaakt van in het begin. Als lid van de Brusselse burgerwacht trekt hij met het legher mee tot in Gent waar op 13 oktober de burgerwacht wordt ontbonden. Terug naar Brussel wou Bastien niet omdat de Duitsers daar al waren. Hij trok daarom verder naar Engeland. In 1915 neemt hij als 42-jarige als vrijwilliger dienst in het Belgisch leger. Datzelfde jaar raakt hij gewond en het zal duren tot 1916 voor hij terug volledig hersteld is. In mei 1916 wordt een section artistique de l’armée opgericht waar Bastien samen met andere kunstenaars deel van zal uitmaken.
Onderstaande schilderij geeft de uittocht uit het fort van Walem weer. De Belgische soldaten verlaten het fort en de Duitsers staan al klaar om over te nemen. Het is dan 2 oktober 1914. De Duitsers naderen daarmee Antwerpen dat zich niet lang daarna zou moeten overgeven.

bronhttp://www.wereldoorlog1418.nl/ijzerpanorama/levensloop.html

Walem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.