Zeppelin L19 en het “king Stephen” incident

Facebook heeft me al  ongekende informatie over de Groote Oorlog bijgebracht. Zo zag ik deze foto op de FBpagina van “Gedenkseite 100 Jahre Beginn 1 Weltkrieg 1914”. Ik wist al wel eerder dat Duitse zeppelins gebruikt werden voor bombardementen van steden in Engeland. Een verwijzing daarnaar vind je in het dagboek van Raoul Snoeck “In de modderbrij van de Ijzervallei”. Snoeck heeft een ontmoeting met de Britse piloot Warneford nadat deze een zeppelin heeft neergehaald tussen Gent en Brussel.  Deze ontmoeting vind je ook terug in het stripverhaal van Ivan Petrus Adriaenssens “afspraak in Nieuwpoort”.

Zeppelin_L19_02

Deze foto verwijst naar zeppelin L19 en het Britse visserschip “king Stephen”. De L19 werd na een aanval op Engeland onder vuur genomen door het Nederlandse leger. De L19 maakte een noodlanding in de noordzee. De bemanning was op de zeppelin gekropen in afwachtig van redding door een schip. De Britse vissersboot “king Stephen” kwam langs maar de kapitein weigerde de Duitsers aan boord te nemen. Daar zijn verschillende redenen voor te vinden : deze vissersboot was op een plaats waar dat niet nocht van de Britse overheid. Tweede reden was dat de Britten minder in aantal waren dan de Duitsers en dat de kapitein vreesde dat zijn schip overgenomen zou worden.

Het ganse verhaal over zeppelin L19 vind je terug in de Engelse wikipedia op deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.