de laatste toespraak van Matteotti

Giacomo Matteotti is een Italiaans socialist die door de kiezer verkozen wordt in 1919, 1921 en 1924. Hij krijgt van zijn partijgenoten de bijnaam “Tempesta” (onweer) vanwege zijn strijdlustige en compromisloos karakter. Na de gebeurtenissen van december 1920 in Ferrara waarbij fascisten en socialisten het leven verliezen in onderling geweld, wordt Matteotti de nieuwe secretaris van de Arbeidskamer van de stad en dit zorgt voor een hernieuwde toewijding aan zijn antifascistische strijd, waarbij hij herhaaldelijk het geweld aan de kaak stelt.  

In 1921 publiceert hij een onderzoek naar het geweld van fascistische actieteams tijdens de verkiezingscampagne van de verkiezingen van 1921. In oktober 1922 wordt Matteotti uit de Italiaanse Socialistische Partij gezet. Samen met andere ballingen , wordt de nieuwe Socialistische Unitaire Partij opgericht , waarvan Matteotti secretaris wordt. 

In 1924 verschijnt de vertaling van zijn boek “een jaar van fascistische overheersing” in Londen. Bij de verkiezingen van 6 april 1924 wordt Matteotti herkozen, de PSU verzamelt 5,9% en wordt daarmee de tweede oppositiepartij achter de 9% van de Italiaanse Volkspartij . Door een aanpassing van de kieswetgeving en in een algemene sfeer van intimidatie en geweld slaagt de Nationale Fascistische Partij erin het grootste deel van de zetels te veroveren. 

Op 30 mei 1924 spreekt Matteotti in de Kamer van Afgevaardigden om de uitslag van de verkiezingen te betwisten , waarbij hij het geweld, de onwettigheden en het misbruik aan de kaak stelt dat de fascisten hebbengepleegd om de verkiezingen te winnen: 

«[…] Wij betwisten hier en tot in de kern de geldigheid van de meerderheidsverkiezingen. […] De verkiezingen zijn naar onze mening in wezen ongeldig, en we voegen eraan toe dat ze niet in alle kiesdistricten geldig zijn. […] Volgens uw eigen bevestiging ( van de fascistische parlementairen ) was daarom geen enkele Italiaanse kiezer vrij om met zijn wil te beslissen… […] Er is een gewapende militie, bestaande uit burgers van één enkele partij, die de verklaarde taak heeft een specifieke regering met geweld te steunen, ook al bestaat er geen consensus” 

Als hij de toespraak heeft beëindigd, zegt hij tot  zijn partijgenoten :  

Ik heb mijn toespraak gehouden. Nu moeten jullie de begrafenisrede voor mij voorbereiden. “ 

Met die uitspraak geeft Matteotti te kennen dat hij wel degelijk beseft dat hij vanaf nu in groot gevaar is. ZIjn voorstel om de verkiezingen ongeldig te verklaren wordt in het parlement verworpen. Op 1 juni 1924 verschijnt er een artikel in Il popolo d’Italia gericht tegen Matteotti. Het artikel is niet ondertekend maar waarschijnlijk geschreven door Mussolini. Op 4 juni krijgt Matteotti een heftige discuissie met Mussolini in het parlement. Op 10 juni wordt hij op klaarlichte dag in Rome ontvoerd. Zijn afwezigheid wordt niet direct tijdens de eerste uren gemeld. In de dagen erna neemt de onrust over de verdwijning van Matteotti toe. Het is pas op 12 augustus dat de jas van Matteotti wordt gevonden. Op 16 augustus wordt het levenloze lichaam van de onfortuinlijke politicus gevonden. In het latere proces waarbij de uitvoerders van de ontvoering en de moord worden aangeklaagd, wordt ervoor gezorgd dat alle sporen die kunnen leiden naar Mussolini bedekt blijven. 

Bron : https://it.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti#La_contestazione_delle_elezioni_del_1924