de robot verschijnt op de scène

Op 25 januari 1921 wordt voor het eerst het toneelstuk R.U.R. opgevoerd van de Tsjech Karel Čapek. Dit toneelstuk ligt aan de oorsprong van het woord robot, dat is afgeleid van het Tsjechisch “robota”, wat zoveel betekent als saai werk, zwoegen. Het Russisch heeft een gelijkaardig woord rabota.

De robotten van Čapek zijn geen mechanische automaten maar artificiële mensen die men soms wel met echte mensen kan verwarren. R.U.R. speelt zich af op een eiland waar Rossum’s Universele Robotfabrieken (R.U.R) gevestigd zijn. Robots zijn goedkoop in aanschaf en onderhoud, eten alles en doen wat ze gevraagd wordt. Als gevolg zijn er al vele honderdduizenden robots over de gehele wereld aan het werk in fabrieken, kantoren en het leger. Na verloop van tijd komen de robots in opstand tegen de mensen en roeien de mensheid bijna helemaal uit. Enkel de arbeider Alquist is gespaard door de robots omdat hij hen moet helpen zich te reproduceren.

Het woord robot wordt later opgepikt door de Amerikaan van Russische origine Isaac Asimov voor zijn science-fiction boeken.

bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/R.U.R.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.