zeppelins boven Edinburg

In de loop van de nacht van 2 april 1916 laten twee zeppelins bommen vallen op de Schotse hoofdstad Edinburg en veroorzaken daarbij aanzienlijke schade. Er vallen zestien doden en dertig gewonden. Veel bewoners die reeds naar bed waren, rennen de straat op.

Deze gedurfde aanval wordt uitgevoerd vanaf een grote hoogte. De bommen vallen snel achter elkaar en treffen doelen vrijwel in een rechte lijn. De meest spectaculaire treffer was die op een stilstaande, lege tram; helaas met een dode traminspecteur als slachtoffer.

Elders werden werkmanshuisjes zwaar beschadigd. Een hotel onderging hetzelfde lot. De meest ongewone bominslag was wellicht die waarbij een bom in een bed viel maar niet ontplofte. Die bom is nu nog te zien in het Museum of Flight in East Lothian.

bronnen
oorlogskalender 2014-2018, Davidsfonds
http://balloonteam.net/montgolfier/zeppelin-raid-was-scotlands-first-air-blitz/

Zeppelin_Edinburg_19160402

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.