U-68 verrast door Q-schip

22 maart 1916 : nog maar zes dagen onderweg tijdens zijn allereerste patrouille zinkt de Duitse onderzeeër U-68 een eind voor de Zuid-Ierse kust, na treffers van het Britse Q-schip Farnborough. Geen enkele van de 38 opvarenden overleeft.

Q-schepen, zo genoemd naar de eerste letter van hun thuishaven, Queenstown in Ierland, waren een soort van lokvogelschepen. Ze zagen eruit als doodgewone vrachtschepen, maar waren voorzien van een goed verborgen bewapening. Meestal opereerden ze in hun eentje – om geen argwaan te wekken – in een gebied waar een Duitse onderzeeër opgemerkt was.

Kapiteins van Duitse duikboten gingen spaarzaam om met het beperkte aantal torpedo’s aan boord, die onder water afgevuurd konden worden. Als ze een onschuldig ogend vrachtschip opmerkten, kwamen ze liever boven water om het te beschieten met hun andere wapens.

bronnen
oorlogskalender 2014-2018, Davidsfonds
http://historyhubulster.co.uk/first-sinking-u-boat-q-ship-around-irish-coast-22-march-1916/

U 53 im Kampf mit der U-Boot-Falle.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.